Tuzlanski SDP traži od vrha stranke da ponovo razmotri s kim će se praviti koalicije

Preporučujemo

Pored aktuelne društveno-političke situacije razmatrani su i posljednji stavovi Glavnog odbora SDP BiH te konstatovano da KO SDP BiH Tuzla poštuje stavove SDPBiH da se neće pregovarati sa etnonacionalnim strankama (SNSD, HDZ, SDA) oko uspostave vlasti.

“Isto tako Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla je mišljenja da je i PDA, koja je neposredno pred Opće izbore 2018. godine postala iz SDA i koju su formirali bivši visoko pozicionirani članovi SDA, etnonacionalna stranka, te će prema njoj zauzimati stavove u skladu sa zaključcima Glavnog odbora SDP BiH”, piše u saopćenju za javnost.

Kako kažu, javnost treba znati da je poslije Općih izbora 2018. godine na političkoj sceni došlo do blokovskog svrstavanja političkih subjekata u Skupštini TK. Tako da jedan blok čine tzv. BH blok (SDP, DF i NS) sa ukupno 15 zastupnika, drugi blok čine SDA i SBiH sa 11 zastupnika i treći blok čine PDA i SBB.

“Iz navedenog jasno proizilazi da bi se došlo do stabilne skupštinske većine koju čine najmanje 18 zastupnika u Skupštini TK mora doći do saradnje između dva politička bloka. Kantonalni organizacija SDP BiH Tuzla svjesna odgovornosti prema građanima i članovima, svjesni političke snage koju imamo kroz osvojenih 10 mandata i dva člana rukovodstva Skupštine TK, te njihove ključne uloge oko imenovanja predsjednika Skupštine i mandatara Vlade TK, sugeriše Predsjedništvu i Glavnom odboru SDPBiH, da u slučaju blokade političkih procesa zbog nemogućnosti uspostavljanja nove skupštinske većine i nemogućnosti formiranja Vlade Tuzlanskog kantona još jedanput razmotri specifičnu društveno-političku situaciju u TK i u skladu s tim donese adekvatne odluke”, piše u saopćenju.

Najnovije

spot_img