Tuzla: Predložen pritvor za 19 članova iz tri organizovane narko grupe, otkrivena...

Tuzla: Predložen pritvor za 19 članova iz tri organizovane narko grupe, otkrivena njihova imena

259
0
PODIJELI

Tužlaštvo TK je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda u Tuzli stavilo prijedlog za određivanje pritvora za 19 osoba koje uhapšeni u zajedničkoj akciji pripadnika MUP-a TK i ovog Tužilaštva izvršenoj tokom noći i jutra 5. avgusta 2013. godine.

˝Sve osobe su osumnjičene da su se u organizovanim grupama bavili neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga. Također je Općinskom sudu u Tuzli stavljen prijedlog za određivanje pritvora za Emira Kodžagu (42) iz Tuzle koji nije pripadao organizovanim grupama, ali se također sumnjiči da se bavio neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga˝, kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Kantonalnom sudu Tuzla je predložen pritvor za 19 članova iz tri organizovane grupe i to za: Adema Sirovinu (31), Semira Mašića (32), Mirzu Subašića (29), Adisa Mujkanovića (31), Edisa Hasića (26), Vehida Fejzića (27), Osmana Vantića (30), Emira Cipurkovića (22), Ardiana Krilića (19), Borisa Nikolića (24), Omara Hasanagića (20), Nermina Mehića (29), Emira Delića (23), Ahmeta Bajramovića (26), Edina Trubljanina (26), Daria Marića (31), Zorana Đukanovića (26), svi nastanjeni u Tuzli, Emira Džindu nastanjenog u Lukavcu, te protiv vođe jedne od grupa koji nije lišen slobode i trenutno je nedostupan organima krivičnog gonjenja. Za ovom osobom se traga.

Kodžaga drogu nabavljao i prodavao sam

Kodžaga je osumnjičen da je od marta do maja 2013. godine većem broju osoba na području Tuzle i Tuzlanskog kantona prodavao opojnu drogu marihuana i heroin. Kodžaga nije pripadao pomenutim grupama nego se sumnja da je narkotička sredstva nabavljao i prodavao sam. On je osumnjičen i za krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja TK. Prilikom pretresa objekata koje je koristio pronađena je određena količina oružja i municije.

Sirovina, Vantić organizatori narko grupa

Adem Sirovina je osumnjičen da je organizovao grupu kojoj su pripadali Mašić, Subašić, Mujkanović, Hasić i Fejzić, a koja je od februara do avgusta 2013. godine većem broju osoba na području Tuzle i Tuzlanskog kantona prodavala opojnu drogu marihuana. Pri tome su članovi grupe imali različite uloge pri vaganju, pakovanju i prodaji droge, dok je istu za njih nabavljao Sirovina.

Osman Vantić je osumnjičen da je organizovao grupu kojoj su pripadali i Cipurković, Krilić, Džindo, Nikolić, Hasanagić, Mehić i Delić, a koja je od januara do avgusta 2013. godine većem broju osoba na području Tuzle i drugih mjesta u kantonu prodavala opojnu drogu marihuana. Sumnja se da je Vantić nabavljao drogu dok su drugi članovi imali različite uloge u grupi.

Bajramović, Trubljanin, Marić i Đukanović su osumnjičeni da su pripadali grupi koju je organizovala osoba koja još uvijek nije lišena slobode, a koja je od aprila do avgusta 2013. godine većem broju osoba na području Tuzle i TK prodavala opojnu drogu amfetamin (spid). Sumnja se da je drogu nabavljao vođa grupe a drugi članovi su imali različite uloge u grupi.

Određen pritvor Emiru Kodžagi

Općinski sud Tuzla je prihvatio prijedlog Tužilaštva i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Emira Kodžagu, te je također nakon ročišta održanom pred Kantonalnim sudom u Tuzli određen pritvor i za članove grupe Adema Sirovine. Danas će se pred Kantonalnim sudom u Tuzli održati ročišta po prijedlogu za određivanje pritvora za članove još dvije organizovane grupe.

Podsjećamo, u akciji MUP-a TK i ovog Tužilaštva, po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, su u noći i tokom jutra 5. avgusta ove godine izvršeni pretresi objekata na 31 lokaciji na području Tuzle, Lukavca, Kalesije i Gradačca. Prilikom pretresa je lišeno slobode 27 osoba. Osam osoba je nakon kriminalističke obrade pušteno na slobodu jer ne postoje osnovi sumje da su počinili neko krivično djelo, dok se za jednom traga. Prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja će biti predmet vještačenja u narednom periodu, te određena količina oružja i municije, novac, digitalne vage, a privremeno je oduzeto i nekoliko automobila i motocikala.

˝Tužilaštvo je donijelo naredbe o provođenju istrage protiv ovih osoba, te su jučer ispitani od strane postupajućih tužilaca˝, istakao je Arnautović. U četiri predmeta koje je formiralo ovo Tužilaštvo u toku si intenzivne istražne radnje, te su naređena različita vještačenja kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za djelovanje osumnjičenih osoba.