Svjedok odbrane: Zarobljenike iz Srebrenice nisam vidio u Petkovcima

Svjedok odbrane: Zarobljenike iz Srebrenice nisam vidio u Petkovcima

820
0
PODIJELI

Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je izjavio da zarobljenike iz Srebrenice nije vidio u Petkovcima (općina Zvornik) u ljeto 1995. godine.

Svjedok Miladin Aćimović, nekadašnji referent tehničke službe  u Šestom bataljonu Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na pitanje da li su Srebreničani držani u magacinu ovog bataljona, odgovorio je “Bože sačuvaj”.
On je pojasnio kako je bio jedan od pripadnika Šestog bataljona koji su se brinuli o magacinu. Kazao je da je u julu 1995. godine magacin bio pun municije i da je uvijek bio pod ključem.

Aćimović je ispričao da u bataljonu nije bio 14., 15. i 16. jula 1995. godine, napomenuvši da je odobrenje da ode na slavu dobio od optuženog Stanišića, koji je bio komandant Šestog bataljona.

– I da su držani, vi to ne znate pošto niste bili – prokomentarisao je tužilac Predrag Tomić, na što je svjedok rekao “Apsolutno”.

Odgovarajući na pitanja tužioca, svjedok je kazao da, po povratku, u magacinu nije vidio oštećenja od metaka. O tome šta se desilo u Petkovcima, svjedok je, kako je rekao, saznao iz medija nekoliko mjeseci nakon što se vratio sa slave.

– I dalje ne mogu da vjerujem šta se desilo – dodao je on.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana koja su počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca.

Prema optužnici, zarobljenici su bili u Petkovcima prije odvođenja na branu. Svjedok Aćimović je izjavio kako Šesti bataljon nije koristio novu školu u Petkovcima za svoje potrebe.

Radosav Perić, drugi svjedok Odbrane, kazao je da je bio direktor osnovnih škola u općini Zvornik, među kojima je i nova škola u Petkovcima.

– U Petkovcima nije održavana nastava od 1992. godine, od kada je prekinuta u aprilu – rekao je on.

Dok je bio na toj poziciji, kako je kazao, nikada nije dobio zahtjev da se nova škola u Petkovcima “koristi za neke svrhe”. On je dodao kako je sredinom jula 1995. godine bio na borbenom položaju, te da nije imao informacija “da li se nešto dešava u Petkovcima”.

Prema optužnici, Srebreničani su na pogubljenje na branu odvedeni iz nove škole u Petkovcima. Svjedok je napomenuo kako nije čuo da Stanišić prema nekome ispoljava mržnju.

Suđenje će biti nastavljeno 18. marta, javlja BIRN.