Švedska ministrica posjetila Potočare i Srebrenicu

Švedska ministrica posjetila Potočare i Srebrenicu

202
0
PODIJELI

Jučer u  poslijepodnevnim satima Švedska ministrica za evropska pitanja Birgita Olson boravila je u Srebrenici i tom prilikom posjetila Memorijalni centar u Potočarima i odala počast svim žrtvama genocida, a zatim je razgovarala s Ćamilom Durakovićem, načelnikom općine Srebrenica, i predsjednikom Skupštine općine Srebrenica Radomirom Pavlovićem. Tema razgovora bila je razvoj Srebrenice.

– Razgovarali smo o tome koliko je važno da Amabasada Švedske bude prisutna ovdje. Često sa studentima govorim o Srebrenici, o Srebrenici kao jednoj tamnoj rupi u historiji Evropske unije. Također, razgovarali smo o  načinu razvoja Srebrenice u budućnosti i na koji način civilno društvo može da pomogne Srebrenici. Mi smatramo da je Srebrenica važan dio historije Evrope – izjavila je za Agenciju FENA Birgita Olson.

Na novinarsko pitanje da li će biti podržani Opći izbori u BiH ukoliko se do kraja ne sprovede odluka Suda u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci, Olson je odgovorila da je to je specifično pitanje, ali da generalno BiH želi da se približi Evropskoj uniji.

– Ako želite da budete članica Evropske unije, morate imati jednu solidnu implementaciju različitih odluka, a, prije svega, morate da poštujete ljudska prava i  svakako da imate određene obaveze ako ste na putu za Evropsku uniju – kazala je.

– Švedska je prepoznala značaj Srebrenice i Švedska želi da radi ravnopravno u smislu popravljanja stanja u Srebrenici. Očekujemo pomoć od Švedska koju su nam obećali – kazao je Duraković.

Švedska započinje izradu sedmogodišnje strategije za pomoć regionu, a kako je navela ministrica Olson, svoje mjesto u tom dokumentu imat će i Srebrenica.

Jedan od najvećih projekata Švedske u Srebrenici je hladnjača putem koje oko 1. 000 poljoprivrednika plasira malinu na tržište Evropske Unije.

Olson je razgovarala i sa predstavnicima Udruženja „Prijatelji Srebrenice“ i Foruma žena iz Bratunca o projektima zapošljavanja mladih i žena, te o projektimakoji se odnose na  informiranje  i ljudska  prava.