Srebreničani po lijekove idu u Bratunac, besparica zatvara prodavnice i banku

Srebreničani po lijekove idu u Bratunac, besparica zatvara prodavnice i banku

56
0
PODIJELI

Zbog slabog poslovanja, u Srebrenici je za prvih 15 dana ove godine odjavljeno pet trgovinskih radnji, za kraj mjeseca najavljeno je zatvaranje poslovnice jedne od dvije banke u ovom mjestu, a očekuje se i prestanak rada Gradske apoteke, koja već nekoliko mjeseci ne nabavlja lijekove.
Poslovnica Nove banke iz Banje Luke bit će zatvorena krajem januara, a komintenti će moći da koriste njene usluge u susjednom Bratuncu.

To će povećati troškove onih koji imaju račun u ovoj banci ili će ih prinuditi da počnu koristiti usluge poslovnice jedine preostale banke u ovom mjestu.

Srna nezvanično saznaje da već postoji interesovanje druge banke da otvori poslovnicu u istim prostorijama koje napušta Nova banka.

Gradska apoteka u Srebrenici, čiji je osnivač opština, već nekoliko godina bilježi gubitke u poslovanju i njen dug iznosi oko 100.000 maraka.

Opština je prethodnih godina izmirivala neka dugovanja apoteke, ali je zbog smanjenja budžeta i sve većih gubitaka apoteke na sjednici Skupštine opštine donesen zaključak da se provede postupak likvidacije i da apoteka bude zatvorena.

Načelnik opštine Ćamil Duraković navodi da postoji interesovanje privatnih vlasnika iz Banje Luke da otvore apoteku u Srebrenici i da će im opština omogućiti da to učine s ciljm bolje snabdjevenosti lijekovima i konkurencije.

Zbog slabe snabdjevenosti lijekovima, mještani Srebrenice već tri mjeseca po lijekove idu u susjedni Bratunac, gdje ima više dobro snabdjevenih privatnih apoteka i gdje su lijekovi jeftiniji nego u srebreničkoj opštinskoj apoteci.

Nedavno je u ovom mjestu, nakon tromjesečnog rada i slabog kvaliteta pekarskih proizvoda, zatvorena jedina pekara i stanovnici Srebrenice u prodavnicama kupuju hljeb koji se dovozi iz pekara iz Milića, Bratunca, Zvornika i sa Sokoca.

Zatvaranje prodavnica, apoteke i banke dovodi do težih uslova života i potvrđuje da nizak standard ovdašnjih stanovnika. Zbog svega toga, kao i besperspektivnosti, broj stanovnika ove opštine godinama se smanjuje.

Mladi odlaze u druge razvijenije sredine, a u Srebrenici ostaju samo stariji.

Prema podacima Udruženja penzionera, i broj njihovih članova se već nekoliko godina smanjuje zbog smrtnosti i selidbi.

(Radio Glas Drine/Klix)