Srebrenica: Žice za tamburu i saz skidao s pronađenih poteznih mina

Srebrenica: Žice za tamburu i saz skidao s pronađenih poteznih mina

102
0
PODIJELI

Izet Halilović, prvi poslijeratni mujezin Bijele i Čaršijske džamije u Srebrenici, izvrsno svira na sazu, šargiji i violini. Kaže da ima malo gena za sviranje. To se prenosilo s koljena na koljeno. Svirali su mu djed i otac.

 Izgubiti glavu

– Kada sam se vratio u Srebrenicu, nije bilo naroda, nisam imao kome otići, onda sam sebi nabavio jednu šargiju pa drugu, počeo sam učiti. Malo je smetalo što sam ljevoruk, pa mi niko nije mogao pokazati, ali malo-pomalo i naučio sam. Sviram na većim sazovima, ali mi je jednostavnije svirati šargiju – objašnjava nam Halilović.

Kaže da je poslije rata bilo teško doći do tamburskih žica. Da bi svirao, neophodno je u šumi pronaći poteznu minu. Kad obavi deminerski posao, onda s užitkom zasvira za svoju i dušu komšija i prijatelja.

– Otkrivanje mina i skidanje žica započeo sam u ratnom periodu. To sam nastavio i poslije rata. Idući za ovcama, nailazio sam na mine. Prijavljivao sam, ali niko ih nije htio ukloniti. Odlučio sam to sam raditi. Uzmem minu, a žicu uredim za tamburu. To se ne može raditi otprilike. Treba znati kuda one idu, gdje su postavljene i odakle ćeš početi. Ko to ne zna, može izgubiti glavu – objašnjava Izet, bivši mujezin.

Prvi povratnik

Izet skinute žice s mina nasiječe po mjeri. S početka su, kaže malo grube i tvrde, ali prilikom sviranja nakon nekoliko mjeseci postanu onakve kakve trebaju biti. Kaže da zbog žica i deminiranja terena oko Srebrenice više ne ide u šumu.

– Dosta sam zbog ljubavi prema muzici riskirao svoj život. Šta ću, tada je bila nužda. Širom bivše Jugoslavije, pa i Evrope imam dosta prijatelja i oni mi donose kvalitetnu žicu –  završio je Izet svoju opasnu priču, inače, jedan od prvih povratnika u  Srebrenicu.

Snimio spot

Halilović ima veliki broj prijatelja, koji pjevaju i sviraju  izvornu muziku. Snimao je izvjesno vrijeme i spot s njima. Bilo je to s konjima i čezama. Malo je onih koji nisu gledali i slušali taj spot. Veliki je zaljubljenik u sve vrste životinja.

Uzgaja ovce, konje, magarce, koze, zečeve, razne vrste ptica, a gajio je i prase. Od svih životinja najviše voli konje i lovačke pse, jer je dugogodišnji lovac.

(Radio Glas Drine/Dnevni avaz)