Spahić: Nakon napada na Vučića u Srebrenici 11. jula, povratnicima u RS...

Spahić: Nakon napada na Vučića u Srebrenici 11. jula, povratnicima u RS sve teže

200
0
PODIJELI

Nakon napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 11. jula, Bošnjacima u bh. entitetu Republika Srpska je sve teže – kaže za bh. novinsku ageniju Patria Jasmin Spahić, predsjednik Merhameta u Bosanskoj Dubici.
On je podsjetio na napade na bošnjačke povratnike u Prijedoru prije nekoliko sedmica, ranije u Bratuncu, kao i na sve češće skrnavljenje bošnjačke imovine i vjerskih objekata.

Svako zaoštravanje političke situacije u BiH, kaže Spahić, se direktno održava na život bošnjačkih i hrvatskih povratnika u Republici Srpskoj. Upozorava da posebno zabrinjava mržnja koju prema povratnicima iskazuju mlađe generacije Srba, iako je bilo za očekivati da bi novi naraštaji na ove prostore mogli donijeti i dugo očekivano pomirenje.

Kako bi pokušali popraviti položaj povratnika u RS-u Merhamet iz Bosanske Dubice uz pomoć OSCE-a 21. septembra ove godine će u Bosanskoj Dubici održati konferenciju na kojoj će se raspravljati o položaju povratnika u ovom dijelu BiH. Uz stručnjake iz ove oblasti, na konferenciju će biti pozvani i poslanici Narodne skupštine RS, ministar sigurnosti u Vladi RS, vjerski lideri.
U projekat su, osim Bosanske Dubice uključene i druge lokalne zajednice – Prijedor, Bosanska Gradiška i Bosanski Novi.

– Znate, mislim da je Međunarodna zajednica pogrešno procijenila kada su pomislili da vlasti u RS-u mogu sami obezbijediti povoljan život za povratnike. Do sada se bezbroj puta pokazalo da je to bio pogrešan potez. Vlasti u RS još uvijek nisu u stanju svima u ovom dijelu BiH osigurati miran život – kaže Spahić, dodajući da su Bošnjaci u RS diskriminirani i prilikom zapošljavanja ali i kod ostvarivanja drugih osnovnih građanskih prava.

A, napominje, sve to ima za uzrok iseljavanje Bošnjaka u Federaciju BiH ili čak inostranstvo, piše Patria.