Sjećanje na 2. korpus Armije RBiH: Među eksponatima lične stvari legendarnog Kapetana Hajre

Preporučujemo

U Muzeju istočne Bosne jučer je otvorena izložba posvećena 27. godišnjici 2. korpusa Armije RBiH. Deseci fotografija i predmeti koji sjećaju na vrijeme odbrane Republike BiH od agresora, našli su svoje mjesto u postavci. Postavka govori o pripremama i početku za agresiju na našu zemlju te organiziranju otpora kroz Teritorijalnu odbranu, formiranje Armije i njenih korpusa.

Naredbom Štaba vrhovne komande 29. septembra 1992. godine formiran je korpus kroz koji je je prošlo 168.400 boraca i koji je pod svojom kontrolom imao najveću slobodnu teritoriju u BiH.

– Na fotografijama možemo vidjeti dolazak prognanika iz Podrinja, zbivanja na Brčanskoj Malti, a potom stasavanje odbrambenih jedinica u jednu pravu armiju – kaže autor izložbe Nermin Ibrić, kustos historičar u Muzeju istočne Bosne.

Na fotografijama su zabilježene prve godišnjice Korpusa i pojedinih brigada, posjete visokih delegacija ovom prostoru, a među njima i prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, prihvat izbjeglica iz Srebrenice, namjenska proizvodnja…

– Završni dio izložbe govori o herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata. To je ono po čemu se 2. korpus ističe, jer je od ukupno devet, dao tri heroja – kaže Ibrić.

Ratni načelnik Centra javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić ističe da su ovakve izložbe veoma važne za kulturu sjećanja, jer ovo su primarni izvori koji svjedoče o odbrani naše zamlje.

– Drugi korpus je na kraju rata, objektivno, bio najorganiziraniji, a držali smo više od 170 kilometara linija. Koncem 1995. godine smo tokom ofanzive na Vozući, bilo toliko snažni da smo mogli zauzeti Doboj i tako presjeći Republiku Srpsku, ali nam međunarodna zajednica to nije dozvolila – kaže Mehmed Žilić, penzionisani brigadir Armije RBiH i ističe da je Tuzla bila okosnica formiranja 2. korpusa, jer je kao grad imala više od 4.000 rezervnih oficira.

Među eksponatima na izložbi su šljem, košulja i prsluk legendarnog Kapetana Hajre, narodnog heroja Hajrudina Mešića. Među njegovim saborcima u Teočaku, kao pripadnik 1. teočanske brigade, bio je Suad Mustajbašić, danas ministar finansija u Vladi TK.

– Kapetan Hajro je bio vizionar. On je prije svih pokušao da izvrši deblokadu Srebrenice. To je bio komandant koji nije komandovao iz pozadine. Bio je svugdje prvi i na taj način je vodio svoje borce. Tako je dizao moral borcima. On je poginuo 30. oktobra 1992. godine u pokušaju deblokade srebreničkog područja. Za nas u Teočaku to bio nemjerljiv gubitak, ali vođeni njegovom idejom nastavili smo se boriti kako nas je on učio – kaže Mustajbašić.

Drugi korpus imao je 38 brigada, a svoje živote za odbranu naše zemlje dalo je više od 10.000 njegovih pripadnika. Najveće ratno priznanje Zlatni ljiljan dobila su 452 pripadnika 2. korupsa.

Izložbu, koja ostaje otvorena do 1. decembra, otvorio je premijer TK Denijal Tulumović.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR)

Najnovije

spot_img