SIPA uhapsila Živka Budimira, u toku pretres Predsjedništva BiH i Vlade FBiH

SIPA uhapsila Živka Budimira, u toku pretres Predsjedništva BiH i Vlade FBiH

42
0
PODIJELI
sipa

U Sarajevu je zbog primanja mita uhapšen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Kako javlja Federalna televizija, hapšenje je navodno uslijedilo zbog primanja mita za pomilovanja. Akciju hapšenja izvršili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Prema posljednjim informacijama, hapšenje je izvedeno u kabinetu Budimira u Sarajevu. Anadolija javlja da su u toku pretresi Budimirovih prostorija u sjedištu predsjednika Federacije BiH.

Iz Tužilaštva je svim medijima poslan dopis da po nalogu Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH, ovlašteni policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vrše određene istražne aktivnosti u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru. Kako saznajemo, slučaj vode tužioci Oleg Čavka i Diana Kajmaković.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e danas su pristupili  realizaciji tri operativne akcije na širem području Bosne i Hercegovine.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva Memory, Patriot i Pravda. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetaka osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije – podmićivanja i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH) te neovlaštenim prometom opojnih droga i organiziranim kriminalom (KZ BiH). Pretresi su u toku na većem broju lokacija na širem području BiH.

O konačnim rezultatima akcije, javnost će biti pravovremeno informirana, saopćeno je iz SIPA-e.