Salkić pozvao da se prekine s obilježavanjem neustavnog 9. januara

Preporučujemo

Nastavak obilježavanja 9. januara kao dana bosanskohercegovačkog entiteta RS predstavlja negiranje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je izričito zabranio obilježavanje tog datuma kao dana entiteta RS – upozorio je za Fenu entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.
To predstavlja također, podsjeća on, i negiranje stava Venecijanske komisije koja je saopćila da taj datum nije primjeren da se obilježava kao dan entiteta, odnosno da nastavak obilježavanja tog datuma može dovesti do diskriminacije.

-Činjenica da je Narodna skupština RS pokušala formalno ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH, te donijela zakon da se deveti januar obilježava kao Dan entiteta RS, ne predstavlja implementaciju te odluke, već izigravanje i ismijavanje suštine te odluke, ali i nepoštivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – ukazao je Salkić.

Dodaje i da činjenica “da su organizatori, idejni tvorci, a zatim i realizatori zaključaka Skupštne srpskog naroda od 9. januara 1992. godine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu osuđeni za etničko čišćenje, progon, teške zločine, genocid, te za udruženi zločinački poduhvat, dovoljno govori o smislu 9. januara i posljedicama zaključaka donesenih tog dana”.

-Za Bošnjake u ovom entitetu, ali i cijelom svijetu, 9. januar nikada nije bio, niti će ikada biti praznik. Ovaj datum je uvijek bio i uvijek će biti sinonim i sjećanje na dan kada su usvojeni strateški ciljevi, nakon kojih je započelo naše protjerivanje, uništavanje naše imovine, ubijanje naših najmilijih i činjenje genocida nad našim narodom u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine – kazao je Salkić.

Činjenica da, kako kaže, Bošnjaci u ovom trenutku u bh. entitetu RS nemaju političku snagu da spriječe obilježavanje ovog praznika i obezbijede provođenje odluka Ustavnog suda, ne znači da treba da šute i pognu glavu pred nepravdom i širenjem neistina.

-Naprotiv, naša obaveza je da dižemo svoj glas i ukazujemo na nepravdu, jer, u suprotnom, istinu će pobijediti laž i onda će zaključci od 9. januara 1992. godine biti u potpunosti ostvareni. Kao potpredsjednik ovog entiteta, koji je izabran od strane Bošnjaka, ali dijelom i od drugih građana, pozivam vlasti u ovom entitetu da odustanu od obilježavanja praznika koji nas dodatno dijeli i udaljava. Praznici bi trebali da zbližavaju građane, a to u ovom slučaju nije tako – naglasio je Salkić.

Očekuje od vlasti RS da shvate da ovaj entitet nije samo srpski, nego da je to entitet i druga dva konstitutivna naroda i svih drugih građana.

-Taj entitet nije tekovina zaključaka 9. januara, jer su protagonisti tih zaključaka osuđeni pred domaćim i međunarodnim sudovima za teške zločine, uključujući i genocid i udruženi zločinački poduhvat. Taj entitet je rezultat Dejtonskog mirovnog sporazuma i on će biti stabilniji sve što mir, suživot i tolerancija u ovom entitetu budu čvršći i stabilniji. Nastavak obilježavanja 9. januara ruši temelje entiteta, jer ne poštuje odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a time ne poštuje ni Dejtonski mirovni sporazum – naveo je Salkić.

Pozvao je građane širom Bosne i Hercegovine, ali i u cijelom svijetu, da organizuju manifestacije povodom devetog januara, koje će biti posvećene zaključcima iz 1992. i podsjećati na zločine koji su učinjeni kao njihova posljedica.

-Samo na ovaj način možemo se suprotstaviti onima koji žele ispisati svoju istinu, a koja je suprotna sudski dokazanoj i presuđenoj istini – dodao je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić za Fenu.

Najnovije

spot_img