Salkić: Dodatna pravoslavizacija obrazovnog procesa u bh. entitetu RS

Preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas da je nastavljena diskriminacija Bošnjaka i u izmjenama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS, koje su razmatrane na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine RS.

Dodavanjem člana 127a na pomenuti zakon uvodi se „Svetosavska nagrada“ za nastavnike i učitelje koji postignu izuzetne rezultate. Nagrada, koja će biti dodjeljivana svake godine 27. januara, kako kaže Salkić, predstavlja dodatnu pravoslavizaciju obrazovnog procesa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

– Uprkos činjenici da Ustav bh. entiteta RS svim građanima garantuje obrazovanje pod jednakim uslovima, sve češći primjeri u praksi i zakonska rješenja pokazuju stvarno stanje, koje je obilježeno diskriminacijom – ukazao je Salkić.

Svakodnevno se, navodi, krše prava Bošnjaka u ovom entitetu da svoj jezik nazovu onako kako oni žele i osjećaju, i onako kako im to garantuju zakoni i različite konvencije civiliziranog svijeta.

– Godinama se krši pravo da izučavamo bosanski jezik, kojeg govori više od polovine građana Bosne i Hercegovine. Kroz nastavne procese, a putem predmeta historija, likovna kultura, muzička kultura i drugi, šire se isključivo sadržaji koji govore o Srbima, pravoslavlju, srpskoj kulturi i tradiciji. U potpunosti se zanemaruju interesi drugih građana, njihova kultura, tradicija i vjerska uvjerenja. U školama se obilježava slava Sveti Sava, a mnoge škole nose naziv Sveti Sava. Obilježavanje ove slave, ali i naziv škola Sveti Sava, duboko je diskriminirajući za bošnjačke učenike u ovom entitetu – istakao je.

Stiče se utisak, dodaje, da su Bošnjaci u ovom dijelu naše domovine ostavljeni sami da se bore za bosanski jezik i druga prava, u sistemu koji je u osnovi kreiran da ne poštuje i ne uvažava prava drugih i drugačijih.

– Činjenica da se godinama problem obrazovanja u ovom entitetu ne rješava, nagnao je mnoge da odustanu od borbe za svoja prava, zbog čega su odlučili napustiti zemlju. Imajući u vidu sve dosadašnje aktivosti i poteze, jasno je da vlasti bh. entiteta RS imaju cilj stvoriti nepodnošljive uslove za život i opstanak Bošnjaka na ovim prostorima – smatra entitetski potpredsjednik.

Žalosno je, kaže, da oni koji bi trebali da reaguju, podignu jasan glas i poduzmu jasne korake, prije svih OHR i OSCE, “ostaju nijemi na aparthejd u obrazovnom procesu i na sveopštu diskriminaciju Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine”.

Najnovije

spot_img