Rožnjaković: Preispitati odluku o smještaju bh. građana u karantin u hotelu Tuzla

Preporučujemo

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Elvir Rožnjaković, sinoć  je izjavio da je potrebno preispitati i promijeniti odluku o smještaju bh. građana iz Njemačke i Francuske, koji se nalaze u karantinu na zadnja tri sprata u hotelu Tuzla.

Rožnjaković je naglasio da se kontinuirano građani žale na nehumane uslove smještaja u hotelu Tuzla, te dodaje da se u karantinu nalaze i osobe za zdravstvenim problemima, kao i osobe koje koriste redovne terapije.

S obzirom na informacije koje je dobio zajedno sa fotografijama, istakao je da je potrebno u narednim danima pronaći alternativni smještaj, u kojem će bh. građani boraviti bez opasnosti za dodatno ugrožavanje zdravlja.

– U ovim trenucima zdravlje naših građana nam je prioritet broj jedan. Zbog toga, fotografije i informacije koje sam dobio ovih dana, koje jasno pokazuju da naši građani borave u zapuštenim sobama punim vlage, sa plafonima oštećenim zbog prokišnjavanja, zahtijevaju našu odgovornu i brzu reakciju. Smatram da je potrebno da se građani smjeste u prostor koji će osigurati minimum uslova za život, koji neće dodatno ugrožavati zdravlje, posebno iz razloga što vlaga dodatno negativno utiče na respiratornomi sistem, a što povećava opasnost od koronavirusa – kazao je Rožnjaković.

Naglasio je da je potrebno da se karantinski smještaj osigura na spratovima koji su uređeni i renovirani ili da se pronađe drugi smještaj u Tuzli.

– Također, smatram da je potrebno preispitati i ko je i zbog čega građane naše zemlje smjestio upravo na zadnja tri sprata u ovom hotelu, imajuću u vidu kakvi su uslovi i u kakvom se stanju nalaze sobe – kazao je Rožnjaković.

Dodao je da danas živimo u vremenu kada svima zdravlje svakog pojedinca mora biti na prvom mjestu, te naglasio da iskreno očekuje da će svi jedinstveno, bez ikakvih kalkulacija, pronaći najbolje rješenje i našim građanima omogućiti dostojanstven boravak u karantinu u narednim danima.

– Na sjednici Vlade ću iznijeti ovo pitanje i siguran sam da će Vlada pokazati odlučnost da zaštiti zdravlje osoba smještenih u karantinu, poručio je ministar Rožnjaković.

Najnovije

spot_img