Republika Srpska ne odustaje od referenduma!

Republika Srpska ne odustaje od referenduma!

168
0
PODIJELI

Peta sjednica Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru, kao danu tog bh.entiteta, bit će održana danas u Banjoj Luci, jer predstavnici RS-a i dalje tvrde da je održavanje referenduma neophodno.

Čelni ljudi entiteta Republika Srpska od referenduma ne odustaju iako su najavili i izmjene Zakona o praznicima kako bi sporni Dan RS-a bio prilagođen, što je i zatraženo u odluci Ustavnog suda BiH još prošle godine.

To prilagođavanje, prema najavama iz RS-a, moglo bi da bude na način da se ukine obaveznost obilježavanja Dana RS-a za sve one koji ne mogu da se identificiraju s tim praznikom.

Iz Narodne skupštine RS-a su ranije Ustavnom sudu BiH uputili zahtjev za preispitivanje odluke o 9. januaru, koji će ta pravosudna institucija razmatrati 17. septembra na plenarnoj sjednici.

Niko ne podržava Dodikov referendum

I visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nedavno je istakao da postoje načini da se situacija u vezi s referendumom o Danu RS-a riješi putem zakonskih procedura i postojećeg ustavnog okvira BiH.

“Stavovi međunarodne zajednice su o ovom pitanju dobro poznati, apeliramo na RS da ne održi referendum”, naglasio je Inzko, dodajući da su odluke Ustavnog suda obavezujuće i konačne, te da “nikakav referendum ne može promijeniti tu činjenicu”.

I zvanični Beograd ne podržava referendum u RS-u, protiv kojeg su i bošnjački predstavnici vlasti.

Prošle sedmice Apelaciono vijeće Suda BiH odbacilo je kao nedopuštenu žalbu Komisije za provođenje referenduma u RS-a na Odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojim je odlučeno da se odbije zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska za provođenje referenduma u RS-u.

Sud je, odlučujući o ovom pitanju, našao da ne postoje procesno pravni uvjeti za meritorno rješavanje žalbe, jer Komisija za provođenje referenduma RS-a nije ovlaštena za podnošenje žalbe u konkretnom slučaju.