Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio čestitiku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Preporučujemo

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio je čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jednog od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše domovine.

Salkić je podsjetio da su građani 1992. godine na referendumu glasali za nezavisnost Bosne i Hercegovine, čime je jasno određena budućnost naše zemlje, koju su tokom više od dvije i po decenije priznale 173 zemlje širom svijeta.

Uprkos agresiji i etničkom čišćenju, koji su kulminirali genocidom nad Bošnjacima, naglasio je, sačuvana je cjelovitost i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

-Uprkos svemu, naše opredjeljenje i danas je poznati sadržaj iz referendumskog pitanja iz 1992. godine. Mi smo za državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjaka, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive. Mi smo za zemlju u kojoj će svi građani imati ista prava na svakom pedlju naše domovine. Ovakav put nastavka izgradnje naše zemlje nema alternativu, a tome nas uče i protekla stoljeća.

Iako entitetske vlasti u RS-u ne priznaju 1. mart kao državni praznik, koji je zajednička demokratska vrijednost svih građana, mi smo ponosni što se Dan nezavisnosti ovih dana slavi u Kotor Varošu, Prijedoru, Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Janji i u drugim mjestima širom bosanskohercegovačkog entiteta RS. Obilježavamo ovaj značajan datum, ali istovremeno ne zaboravljamo naše šehide.

Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine još jednom podsjećaju da su svoji na svome, te da žele zajedno sa svojim komšijama graditi bolju budućnost za sadašnje i buduće generacije. U tome im je, više nego ikada, potreba pomoć na poljima ekonomije i zapošljavanja, ali i u oblastima kulture, sporta i društvenog života. Jer, dok god se Dan nezavisnosti slavi na Drini, u Semberiji, Krajini i drugim krajevima entiteta RS u Bosni i Hercegovini, mi ćemo biti na sigurnom putu izgradnje moderne evropske zemlje.

Istovremeno, svim silama koje nasrću na Bosnu i Hercegovinu, bosanskohercegovačke patriote moraju jasno poručiti da nikada neće dozvoliti bilo kakve podjele naše domovine. Sve nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu, iza koje su teška vremena i iskušenja, moraju prepoznati i u međunarodnoj zajednici, te odlučno sankcionisati sve one koji provode takve negativne aktivnosti, izjavio je potpredsjednik Salkić.

Najnovije

spot_img