Ramiz Salkić o reviziji presude: Bošnjaci nemaju šta izgubiti, istrajavat ćemo na...

Ramiz Salkić o reviziji presude: Bošnjaci nemaju šta izgubiti, istrajavat ćemo na pravdi

197
0
PODIJELI

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, rekao je da je pitanje podnošenja zahtjeva za reviziju presude u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu moralno i pravno pitanje i da Bošnjaci u ovom bh. entitetu nemaju šta puno da izgube, da očekuju da se sačuva mir i da nastave da žive normalno.

– Imamo pravo, imamo obavezu, i mi ćemo istrajavati na pravdi, bez obzira kako to ko tumačio – rekao je Salkić u izjavi za Anadoliju.

On smatra da je to moralno i pravno pitanje, jer je moralna obaveza svih da insistiraju “na pravdi, na kažnjavanju počinilaca ratnih zločina, ali isto tako i na kažnjavanju onih koji su organizirali te ratne zločine”, a pravno jer moraju postojati određeni argumenti i sve što predviđa pokretanje postupka revizije.

– U tom smislu, niko ne bi trebao posebno da se uzbuđuje niti da se nervira zbog eventualnog pokretanja zahtjeva za reviziju, jer svi mi žrtve, koji smo prošli torture, koji smo protjerani sa svojih ognjišta, imamo pravo i obavezu da za buduće generacije ostavimo istinu i da dođemo do pravde za vrijeme našega života i, naravno, da ćemo istrajavati na tome – rekao je Salkić.

Prema njegovim riječima, pitanje revizije presude nije atak na srpski narod. Salkić tvrdi kako “griješe oni koji u to pokušavaju da pretvore ovaj proces”.

– Nama ne treba nikakva presuda, mi znamo ko je počinio agresiju, ko je počinio genocid, ali naredne generacije koje dolaze, one neće znati šta se dešavalo 1992. do 1995. godine ako to ne bude zabilježeno i ako to ne bude imalo sudsku valorizaciju. Naša intencija i želja nije da imamo bilo kakav spor sa srpskim narodom, niti da optužujemo jedan čitav narod, mi zapravo želimo da i ovom revizijom pokažemo da je poguban bio režim Slobodana Miloševića i da svi oni koji su podržavali taj režim su činili upravo najveću štetu srpskom narodu – rekao je Salkić.

Na pitanje kako bi pokretanje zahtjeva za reviziju i presuda koja bi bila donesena u tom slučaju mogla uticati na odnose Bošnjaka i Srba u RS-u, rekao je da ne misli da će to posebno promijeniti odnose. Naveo je da prilikom prethodnog procesa pred Međunarodnim sudom pravde, i kada je izricana presuda, nije bilo tenzija niti posebnog komešanja.

– Mi i ovoga puta isto tako očekujemo, šta god i kako god da odluče pravni eksperti kada je u pitanju revizija, da se to prihvati na jedan normalan način, jer sudovi su tu da oni koji ne mogu da se dogovore oko nekog pitanja na sudu rješe taj problem. Mi vjerujemo i uvjereni smo i osjetili smo da je Srbija počinila agresiju na BiH, uvjereni smo i postoji presuda da je počinjen genocid, neki drugi i pored presuda smatraju da nije počinjen genocid, neki drugi drugi smatraju da nije Srbija izvršila agresiju… Mi samo tražimo da to sud ponovo potvrdi i da dokaže. Nikakav ne priželjujemo ni sukob ni bilo šta drugo, mi samo imamo težnju i želju da dođemo do pravde – rekao je Salkić.

Dodao je i da su Bošnjaci u RS-u diskriminisani i izolovani, tako da ne mogu izgubiti ništa kada je u pitanju ovaj entitet.

– Jedino da nekom padne na pamet, a vjerujem da to nikom neće pasti na pamet, da ugrožava sigurnost i slobodu kretanja. Sve drugo Bošnjaci ovdje nemaju. Oni se ne ne mogu zaposliti u javnim preduzećima i institucijama, policiji, nemaju pravo na obrazovanje, gotovo redovito su pretresani u nekim ranijim periodima, pod prismotrom su mnoge bošnjačke organizacije, tako da mi nemamo šta izgubiti. Bošnjački predstavnici u institucijama ovog entiteta nisu uvaženi, onemogućava im se rad – dodao je Salkić.