Ramiz Salkić: Ne osvrćem se na gubitnike, narod je rekao svoje

Preporučujemo

Ramiz Salkić, novi stari potpredsjednik Republike Srpske, istakao je za Klix.ba, odgovarajući na prozivke da kao stanovnik Tuzle ne može biti meritoran predstavnik Bošnjaka u RS-u, da mu to samo gubitnici spočitavaju i da je narod rekao svoje.
“Narod je bio taj koji je imao priliku da bira, koji je glasao. Imao sam veću podršku nego prije četiri godine. Imao sam podršku građana i nastavit ću raditi kao do sada. Ne osvrćem se na gubitnike i one koji se pojavljuju s vremena na vrijeme s propalim idejama”, rekao je Salkić.

Naveo je kako je očigledno kome je narod dao podršku i povjerenje, budući da je koalicija Zajedno za BiH, prema njegovim riječima, uzela blizu 70 posto glasova onih koji su glasali iz probosanskog korpusa. Ipak, priznaje da će Bošnjaci u RS-u i u narednom periodu biti u teškom položaju.

“Sigurno je da ne bismo bili u ovakvoj situaciji da smo dobili podršku za naše ideje koje smo propagirali prije izbora. Da su sve druge političke partije prihvatile da zajednički nastupamo na prostoru entiteta, mi bismo danas imali četiri direktno izabrana poslanika i imali bismo još najmanje dva Bošnjaka koji bi preko kompenzacije bili poslanici u NSRS”, istakao je on.

Dodao je da njihova ideja o zajedničkom nastupu nije dobila podršku.

“Formiran je u Banjoj Luci Proevropski blok koji je uzeo blizu 12 hiljada glasova koji su otišli niz vodu. Ne možemo se mi porediti s onima koji su dobili desetak hiljada glasova. Očito je da su oni trebali prihvatiti našu ideju. To što su oni mislili da su bolji i pametniji, to je njihova zabluda”, poručio je Salkić.

Upitan gdje će biti njegova kancelarija, Salkić odgovara da to u ovom trenutku ne može znati.

“Evidentno je da je pobijedio SNSD, Milorad Dodik. Mi do sada nismo imali poseban odnos i posebnu saradnju. Ne mogu sad kazati kako će to izgledati. Mi svi zajedno moramo raditi na jednom jedinstvenom interesu. U interesu je da ljudi ostanu ovdje i da svi zajedno idemo naprijed”, rekao je on.

Naveo je kako će se nastaviti istim tempom zalagati za interese onih koji su ga izabrali, da će paziti na njihove probleme.

“Neću odustati od toga da ukazujem i radim na problemu bosanskog jezika, da ukazujem na problem ako neko želi da negira genocid, Bosnu i Hercegovinu ili želi da zagovara separatizam ili militarizaciju društva. Naravno da ću ja o tome govoriti i iznositi svoj i stav građana koje ja predstavljam”, kategoričan je potpredsjednik RS-a.

Istakao je kako bi volio da svi zajedno urade više na zapošljavanju i ekonomskom jačanju Bošnjaka, ali i svih drugih građana.

“Alarm, ako govorimo o položaju i statusu Bošnjaka u RS-u, je upaljen čim smo krenuli u proces povratka. Danas imamo stanje koje je svaki put sve teže i teže. Pitanje opstanka Bošnjaka u RS je pitanje opstanka BiH. To nije samo pitanje SDA, nego svih stranaka i svih Bošnjaka i svih drugih koji vole ovu zemlju”, zaključio je Ramiz Salkić.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img