Ramiz Salkić danas poručio: “O nezavisnosti BiH niko i nikada nema pravo...

Ramiz Salkić danas poručio: “O nezavisnosti BiH niko i nikada nema pravo da pregovara”

241
0
PODIJELI

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, u nedjelju 1. marta 2015. godine boravio je u Bratuncu gdje je razgovarao sa povratnicima u ovaj grad.

Nakon svečanog prijema u zgradi Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, potpredsjednik Salkić je u  pratnji glavnog imama Elvir ef. Hodžića i predsjednika Medžlida IZ Admir ef. Velića, te političkih predstavnika Bošnjaka ovoga kraja, posjetio Memorijalni kompleks i šehidsko mezarje Veljaci gdje je položio cvijeće i proučio fatihu. Tim povodom mr. Salkić dao je izjavu za medije:

-Ovaj dio Bosne i Hercegovine najvjernije govori o borbi koju su građani naše zemlje bili prinuđeni da vode da bi se izborili za ugroženu slobodu svih naroda i nezavisnost Države. Iako se većina građana BiH prije 23 godine opredijelila da želi mirni izlazak iz Jugoslavije i samostalnu i nezavisnu zemlju, državu ravnopravnih naroda i konfesija, na BiH je izvršena krvava agresija, a potom nad Bošnjacima počinjen genocid. U temelje ove zemlje ugrađeni su mnogi životi i mi imamo obavezu da nastavimo taj put kojim su krenuli najbolji bosanski sinovi i kćeri, put izgradnje slobodnog, demokratskog društva, društva mira i tolerancije. Naš cilj je da ova zemlja bude komotna i draga svim njenim građanima. Zato smo mi Bošnjaci svih ovih godina i bili spremni na brojne kompromise, a bit ćemo i u budućnosti, jer naš je cilj stabilna multietnička zemlja, zemlja bez bilo kakve diskriminacije. U političkim razgovorima u Bosni i Hercegovini o svemu se možemo dogovarati, ali nezavisnost, samostalnost i teritorijalna cjelovitost su pitanja o kojima niko i nikada nema pravo da pregovara, kazao je mr. Salkić.

U svojoj posjeti srednjem Podrinju potpredsjednik Salkić, u popodnevnim satima se sastao i sa Bošnjacima Zvornika. Razgovarano je o povijesnom značaju 1. marta Dana nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, kada je 1992. godine na Referendumu, voljom većine građana BiH, proglašena nezavisnost.