Radosna vijest za pčelare: Med iz BiH može na tržište EU

Radosna vijest za pčelare: Med iz BiH može na tržište EU

52
0
PODIJELI
med

Evropska komisija je usvojila odluku kojom se odobrava Program praćenja rezidua za med, perad, jaja i mlijeko BiH. Kao rezultat toga, BiH može izvoziti med u Evropsku uniju.Odluka, objavljena u Službenom glasniku EU, pokazuje napredak ostvaren u ispunjavanju jednog od uslova za izvoz mlijeka, mliječnih proizvoda, peradi i jaja.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen kazao je da bi ovo trebalo da predstavlja podsticaj za bh. vlasti, neophodan za akreditaciju drugih roba.

“U vezi s poljoprivrednim proizvodima životinjskog porijekla, ključno je pojednostavljenje i pojašnjenje lanca kontrole i upravljanja. Trebaju biti riješena neka preklapanja i nejasnoće u tom lancu. Neophodno je ostvariti brz napredak. BiH treba nastaviti izgradnju kapaciteta veterinarskih laboratorija za analizu rezidua radeći na akreditovanju traženih metoda. U ovom trenutku, većina analiza se obavlja u laboratorijima u inozemstvu”, rekao je.

Evropska unija je obezbijedila laboratorijsku opremu za kontrolu hrane i veterinarstvo u raznim gradovima u BiH.

Tokom proteklih deset godina, EU je osigurala 19 miliona eura samo za sektor kontrole hrane i veterinarstva u BiH.

Do sada, BiH je akreditovala samo ribu i med za izvoz u zemlje EU. Važnost akreditacije dodatno je naglašena skorašnjim članstvom Hrvatske u Evropskoj uniji. Hrvatska je tradicionalno najvažniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine, navedeno je u saopćenju pristiglom iz Delegacije EU u BiH, a prenosi FENA.