Pravoslavni vjernici danas obilježavaju najradosniji blagdan Božić

Preporučujemo

Pravoslavni vjernici širom svijeta koji poštuju julijanski kalendar danas obilježavaju najradosniji blagdan Božić, kojim se obilježava Hristovo rođenje.
Božić je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva. Praznuje se tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista.

Vjernici ga proslavljaju tako što idu na bogosluženje u crkvu, koje počinje jutarnjom liturgijom, a potom odlaze kući gdje objeduju s ukućanima.

Jučer je, dan prije Božića, obilježena Badnja večer, koja najavljuje Božić. Pravoslavni vjernici u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, Zenici i u drugim gradovima su zapalili badnjak, čime su najavili dolazak najradosnijeg hrišćanskog blagdana.

Na Badnji dan domaćin u seoskim pravoslavnim sredinama odlazi u šumu po hrastovo drvo – badnjak. Uvečer se badnjak stavlja na ognjište, jer hrastovo granje na vatri simbolizira svjetlost i toplotu. U gradovima je na Badnju večer, također, običaj unositi badnjak u kuću.

Prema običajima, pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. januara, kada počinje božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja.

Za Božić se priprema posebna trpeza na kojoj je tradicionalni obredni hljeb česnica koji sadrži onoliko dijelova koliko ima ukućana i ukrašava se raznim figurama koje simbolizuju vjeru, djecu, stoku, njive i voće te se u njega stavlja kovanica. Kada ukućani sjednu za sto, prvo se reže ovaj hljeb, a domaćin izgovara molitvu. Na stolu obavezno bude vino koje simbolizuje Hristovu krv, svijeća i kuhana pšenica. Poslije ručka odlaze čestitati rodbini i prijateljima.

Vjernici koji slave Božić dan počinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest te prvim mrsnim doručkom.

Vjeruje se da će osoba koja je dobila komad hljeba s novcem biti sretna i blagoslovljena naredne godine.

Nakon ručka odlazi se kod najbližih kako bi se čestitao Božić, a potom i kod komšija.

Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra vedrim porodičnim praznikom. Vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji – Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Redakcija portala Klix.ba svim čitateljima pravoslavne vjeroispovijesti želi sretan blagdan uz želju da ga proslave u porodičnoj sreći, miru, blagostanju i radosti. Neka nas i ovaj praznik podsjeti na različitosti koje predstavljaju najveće bogastvo naše zemlje koje trebamo uvažavati i njegovati.

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Najnovije

spot_img