Potpredsjednik Salkić razgovarao sa britanskim ambasadorom u BiH o diskriminaciji bošnjačke...

Potpredsjednik Salkić razgovarao sa britanskim ambasadorom u BiH o diskriminaciji bošnjačke djece u obrazovanju

73
0
PODIJELI

Potpredsjednik Narodne skupštine RS, mr. Ramiz Salkić danas je razgovarao u svom uredu u Banja Luci sa ambasadorom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, NJ. E. Edwardom Fergusonom.

Tema sastanka je bila diskriminacija u obrazovnom procesu RS. Salkić je upoznao ambasadora Fergusona sa aktuelnim stanjem u obrazovanju, i posebno naglasio kako nadležne institucije neustavno i nezakonito primjenjuju u praksi segregaciju učenika po nacionalnoj osnovi.

– Velika Britanija je članica Vijeća za implementaciju mira u BiH i može aktivirati mehanizme za snažniji međunarodni uticaj u rješavanju ovih pitanja. Naglasio sam ambasadoru Velike Britanije kako vlast u entitetu RS primorala roditelje bošnjačke djece u Vrbanjcima i Kotor Varoši da prihvate alternativne načine školovanja svoje djece u instruktivnoj nastavi van škola u kojima su do sada pohađala nastavu. Smatram kako je neophodno da se traže rješenja koja će vratiti djecu u obrazovni sistem RS i da se takva rješenja moraju naći. Bošnjaci u entitetu RS žive, plaćaju porez i mora nam biti omogućeno uživanje u svim pravima bez diskriminacije i segregacije. Nije nam cilj uspostavljanje paralelnog sistema obrazovanja, na šta nas primoravaju aktuelne vlasti u ovom entitetu.

Moraju se eliminisati protivustavne i protivzakonite prakse u obrazovnom procesu u entitetu RS  gdje se pokušava Bošnjacima zabraniti da svoj jezik nazivaju bosanskim i da se bošnjačka djeca školuju u skladu za zakonitim i ustavnim zahtjevima njihovih roditelja. Ukoliko se nastavi sa ovom praksom, tražit ćemo od Ustavnog suda ukidanje neustavnog naziva srpski jezik u školama i ustanovama u entitetu RS, istakao je potpredsjednik Salkić u toku današnjeg sastanka sa ambasadorom Velike Britanije.

 

Potpredsjednik Salkić je upoznao ambasadora Fergusona kako su vlasti u entitetu RS jednostrano raskinule sporazum o implementaciji obrazovnih politika u BiH, te da se diskriminacija provodi i tokom zapošljavanja u obrazovanju, gdje je tek oko 5,5 posto nastvanog i vannastavnog osoblja Bošnjaka.