Potočari: U Memorijalnom centru obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Preporučujemo

Danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, koji se svake godine obilježava 27. januara, na datum oslobođenja najvećeg koncentracionog logora Auschwitz-Birkenau 1945. godine.

Tim povodom je u SENSE-Dokumentacionom centru Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari upriličeno je emitovanje dokumentarnog filma «Auschwitz», koji je prikazan i u memorijalnom muzeju u Aušvicu, prilikom 70. godišnjice oslobađanja ovog logora, a govori o stradanjima Jevreja i drugih žrtava nacističkih progona.
«Čuvanje sjećanja na žrtve Holokausta predstavlja civilizacijsku obavezu. Pijetet i solidarnost sa žrtvama, te osuda zločinaca i njihovih ideologija, predstavlja jedini moralno ispravan stav. Svjedočanstva preživjelih neprestana su opomena, šta se dogodi kada sile zla nadvladaju. Brojna udruženja koja okupljaju preživjele i čuvaju sjećanje na žrtve Holokausta, digla su glas u znak solidarnosti sa žrtvama genocida u Srebrenici, te pružaju i danas podršku očuvanju istine o Srebreničkom genocidu», kazao je Nisvet Mujanović.
Dodao je da su, unatoč presudama međunarodnih sudova, kojima je utvrđena istina o zločinima a zločinci osuđeni, nažalost još uvijek aktivne revizionističke tendencije, koje vrijeđaju žrtve i nasrću na istinu.
«Svjedoci smo negiranja zločina, pa čak i otvorenog glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca. To čak dolazi i od pojedinih zvaničnika. Najavljuju se neke komisije, protivne okviru međunarodnog prava i presudama najviših međunarodnih institucija pravde. Potrebno je jedinstvo svih civilizacijskih snaga za efikasno suprotstavljanje revizionističkim nasrtajima. Snaga dobra mora biti jača od sile zla», kazao je Mujanović.

Najnovije

spot_img