Počelo prikupljanje predmeta koji su pripadali ubijenim žrtvama genocida

Preporučujemo

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari nedavno je pokrenuo akciju prikupljanja predmeta koji su pripadali ubijenim žrtvama genocida ili preživjelim žrtvama genocida koje su boravile u Srebrenici od 1992. do 1995. godine.

Kustos Memorijalnog centra Potočari, magistar Azir Osmanović za „Avaz“ kaže da se na ovu akciju za kratko vrijeme odazvalo dosta preživjelih žrtava genocida.

– Ljudi donose razne predmete svojih najmilijih, koji su pronađeni prilikom ekshumacije i identifikacije. Tu su razna odjeća, obuća, lični pribori, dokumenti, drage uspomene i drugi predmeti sačuvani tokom rata – pojasnio nam je Osmanović.

Kaže da je Udruženje „Žene Srebrenice“ dostavilo 2.000 fotografija , a Pokret „Majke enklava Srebrenice i Žepe“ 1.500 fotografija žrtava genocida, koje su godinama čuvane u njihovim prostorijama.

Prva faza

Osmanović kaže da je prikupljanje predmeta žrtava genocida prva faza akcije Memorijalnog centra. Druga je, kaže, čišćenje, konzerviranje i slaganje predmeta, koji će trajno biti izloženi u veliku halu kada se osiguraju sredstva za zamjenu krovne konstrukcije tog prostora.

Dokazi negatorima genocida

Cilj ove akcije je da se istinom, činjenicama i dokazima odupre negatorima genocida i sljedbenicima ratnih zločinaca i da se nikada i nikome više ne ponovi Srebrenica.

Zbog toga je Memorijalni centar osnovan kao institucija, koja čuva sjećanja na žrtve genocida.

Osim brojnih predmeta, u uređenu biblioteku pristiže i veliki broj knjiga čiji je fond premašio hiljadu djela.

(RTV GLAS DRINE/DNEVNI AVAZ)

Najnovije

spot_img