Odbačena optužnica za zločine u selu Kravica kod Srebrenice, stopira se suđenje

Odbačena optužnica za zločine u selu Kravica kod Srebrenice, stopira se suđenje

715
0
PODIJELI

Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. bit će stopirano nakon što je Apelacioni sud u Beogradu odbacio optužnicu protiv njih, jer nije podnijeta od ovlaštenog tužioca.
Apelacioni sud je, naime, usvojio zahtjev odbrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci jer je nije podigao tužilac za ratne zločine, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

U to vrijeme, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević već je bio u penziji (od 1. januara 2016.), a na čelo tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, kao ni vršitelj funkcije tužioca, već je njime upravljao “rukovoditelj”.

Svojom odlukom Apelacioni sud je usvojio žalbu odbrane na rješenje Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojim je 30. maja ove godine odbijen prijedlog branitelja optuženog Bore Miletića za odbacivanje optužnice.

“Apelacioni sud smatra da su osnovani žalbeni navodi odbrane jer se radi o inokosnom samostalnom državnom organu čiju funkciju upravo obavlja javni tužitelj, a što povlači nemogućnost postupanja zamjenika javnog tužitelja”, rekla je Tanjugu glasnogovornica tog suda Mirjana Piljić.

Zbog toga je preinačeno prvostepensko rješenje i optužnica odbačena.

Suđenje koje je počelo krajem prošle godine sada će se morati stopirati do podizanja nove optužnice, u skladu sa zakonom.

Nova tužiteljica za ratne zločine – Snežana Stanojković, izabrana je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužilaštvom skoro godinu i po rukovodio zamjenik tužioca Milan Petrović.

Nakon podizanja nove optužnice slijedi njezino potvrđivanje pa tek onda zakazivanje suđenja.

Odbačena optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Tužilaštvo za ratne zločine ih tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru “Kravice” 14. jula 1995. godine ubili 1.313 Bošnjaka.