Nema smanjenja otpremnina za političare u PSBiH

Preporučujemo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas se neće izjasniti o smanjenju otpremina bh. funkcionerima s obzirom na to da nije postignuta saglasnost o hitnosti procedure usvajanja ovog zakona.

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović povukao je zaključak kojim traži da se Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas ne izjašnjava o smanjenju otpremnina funkcionerima u institucijama BiH.

Nakon toga poslanici su obavili raspravu o hitnosti procedure. Za razmatranje ovog zakona po hitnom postupku glasalo je 19 poslanika, 12 je bilo protiv, a pet suzdržanih. Zbog nepostajanja većine iz RS-a ovaj zakon poslan je dodatno usaglašavanje i neće biti razmatran na ovoj sjednici.

Prijedlog zakona kojim se smanjuju otpremnine bh. funkcionerima, među kojima su i državni parlamentarci, ostao je tačka dnevnog reda Predstavničkog doma PSBiH s obzirom na to da je šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović povukao svoj zaključak o tome da se ova tačka skine s dnevnog reda.

Inače, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut uputio je u proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Riječ je o istom prijedlogu zakona koji je Predstavnički dom PSBiH ranije odbio, a kojim se tretira smanjenje otpremnina državnim funkcionerima.

Usvajanjem Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH maksimalne otpremnine parlamentarcima, ministrima i članovima Predsjedništva BiH bi sa 35.000 KM bile smanjene na 10.000 KM.

Sa 18 glasova protiv, 17 za i dva suzdržana Predstavnički dom PSBiH odbio je prijedlog SDS-ovog poslanika Dragana Mektića da se na dnevnom redu današnje sjednice nađe Program reformi koji je usvojilo Predsjedništvo BiH i koji je dostavljen u sjedište NATO-a u Briselu.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img