Na obilježavanje 25. godišnjice genocida će biti pozvati državnici iz cijelog svijeta

Na obilježavanje 25. godišnjice genocida će biti pozvati državnici iz cijelog svijeta

177
0
PODIJELI

U sjedištu Vlade Federacije BiH održan je završni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica na kojem je zaključeno da je dobra bila ovogodišnja organizacija zbog čega su upućene zahvale Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, sarajevskim općinama i drugim institucijama i organizacijama koje su pružile podršku.
Organizacijske pripreme za obilježavanje 25. godišnjice već su počele jer se radi o obimnom poslu u koji pored postojeće organizacije treba uključiti i Savjet organizacionog odbora.

“Zato smo danas inicirali da se formira ovaj Savjet na državnom nivou u čijem sastavu bi bili bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH, jedan od Bošnjaka iz Vijeća ministara BiH, potpredsjednici FBiH i RS, federalni premijer, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH i drugi. U tom pogledu obavili smo nekoliko razgovora i nadamo se da nećemo imati problema”, rekao je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine Hamdija Fejzić.

Drugu inicijativu predstavila je predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić govoreći da su članovi Organizacionog odbora saglasni da se predloži da majke Srebrenice dobiju Nobelovu nagradu za mir.

“Osim toga, u toku je projekat u okviru kojeg smo u 25 glavnih gradova svijeta uputili prijedlog da po jednu ulicu nazovu po žrtvama genocida. Podršku u tom cilju dobili smo iz Berlina, Washingtona i još nekih gradova”, kazala je Subašić dodajući da će se na obilježavanja 25. godišnjice biti pozvani državnici iz cijelog svijeta.

Predstavnik Vlade FBiH Mirsad Bajrić potvrdio je da će Vlada FBiH nastaviti pomagati organizaciju obilježavanja godišnjica genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica u finansijskom, materijalnom i kadrovskom smislu, kao i da će ostati potpora održivom povratku u tom dijelu BiH.