MIZ Bratunac bogatiji za moderan omladinski centar i mesdžid (FOTO)

MIZ Bratunac bogatiji za moderan omladinski centar i mesdžid (FOTO)

443
0
PODIJELI

Na području Medžlisa islamske zajednice Bratunac, u naselju Burnice,  danas je upriličeno svečano otvaranje omladinskog centra i mesdžida.

Ovaj moderni objekat napravljen je za svega 9 mjeseci, a njegovu izgradnju koja je koštala više od 160 000 KM finansirali su donatori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Značajnu pomoć pružio je i Međunarodni  forum solidarnosti Emmaus.

Objekat je urađen na tri etaže. U prvoj je smještana mektebska prostorija i igraonica, u drugoj mesdžid, a u trećoj prostorije za odmor i prenoćište.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su prdstavnici donatora, islamske zajednice u BIH, predstavnici vlasti – entitetskih i lokalnih.

Prisutnima su se obratili predstavnici Medžlisa islamske zajednice Bratunac Admir ef. Velić i Elvir ef. Hodžić, koji su zahvalali donatorima zbog toga što su baš na području ovog Medžlisa odlučili podržati gradnju jednog ovakvog objekta.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić prisustvovao je otvorenju novosagrađenog mesdžida i omladinskog centra u naselju Burnice. U nadahnutom govoru on je  je ukazao na važnost zajedništva i stavljanja interesa države, interesa zajednice ispred drugih interesa.

-Pozivam vas da si zajedno gradimo svoju kuću, svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Pokušajmo dati od sebe još više, potrebno nam je odricanje kako bismo pobijedili svoje slabosti, kako bismo po strani ostavili razmirice i neslaganja. Mi imamo značajnije ciljeve. Evo, ovaj mesdžid, ovaj omladinski centar pokazali su da možemo zajedno učiniti mnogo. Ali samo možemo onda kada objedinimo svoju snagu, a kada to učinimo onda dođe i podrška prijatelja, onda možemo mnogo više, – kazao je potpredsjednik Salkić.

Vahid efendija Fazlović, muftija tuzlanski,  izrazio je zahvalnost Emmaus-u i donatorima koji su naselju Burnice omogućili da ima jedan ovakav objekat, te je kazao da je vrijeme da se oni koji žive u Podrinju prestanu zvati povratnicima.

-Vi ste ponosni Bošnjaci, bedem na Drini – kazao je pored ostalog efendija Fazlović.

Svečanu vrpcu su presjekli predstavnici donatora, potpredsjednik Salkić i muftija Fazlović.

TELEVIZIJA GLAS DRINE SNIMALA JE KOMPLETNU MANIFESTACIJU SVEČANOG OTVARANJA. O TERMINU EMITOVANJA U NAŠEM PROGRAMU ĆEMO VAS BLAGOVREMENO OBAVIJESTITI.