Milorad Dodik: Opasnost da muslimani ponovo “okupiraju Drinu”

Milorad Dodik: Opasnost da muslimani ponovo “okupiraju Drinu”

1119
0
PODIJELI

Udruženje intelektualaca Podrinja osudilo je izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je na manifestaciji obilježavanja sjećanja na srpske žrtve u Podrinju, 7. jula ove godine u Bratuncu izjednačio žrtve i zločince.

Podsjećaju da je Dodik izjavio da su “poznati projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”.

“Ovakvim izjavama predsjednik RS-a jasno i nedvosmisleno daje na znanje kako je proces osporavanja, usporavanja i onemogućavanja povratka nesrba u Podrinje i entitet RS dobro isplaniran u uredima najviših srpskih zvaničnika i intenzivno se i trajno provodi u djelo na terenu”, ističe se u saopćenju Udruženja intelektualaca Podrinja.

Smatraju da ovakvim izjavama i stavovima Dodik, u svojstvu najvišeg zvaničnika u RS-u, jasno poručuje kako je spreman svim sredstvima braniti u ratu okupiranu teritoriju i prostor na tlu BiH, “u velikosrpskim planovima predviđen isključivo kao ekskluzivni etničko čisti srpski prostor”.

Ističu da imenovani i izabrani politički zvaničnici koji ne smatraju da je ovakav poziv predsjednika entiteta dozvoljen i legitiman, moraju ga javno pozvati na odgovornost, objašnjenje i izvinjenje.

Iz Udruženja intelektualaca Podrinja pozivaju političke predstavnike stranaka u organima i institucijama vlasti koje koaliraju sa Dodikovim SNSD-om u lokalnim sredinama u Podrinju da prekinu političku saradnju i blokiraju procese u lokalnim organima dok Dodik jasno ne obrazloži šta je pod “muslimanskom okupacijom Podrinja” mislio i šta misli poduzimati.

Također naglašavaju da i politički predstavnici u vlasti na svim nivoima, koji ne misle kao Dodik, trebaju zahtijevati od međunarodnih institucija sankcioniranje Dodika zbog ovakvih izjava.