Milomir Savčić tvrdi da nije kriv za učešće u genocidu u Srebrenici

Preporučujemo

Pred Sudom Bosne i Hercegovine Savčić je danas kazao kako se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za saučešće u procesu izvršenja genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Također, on je dodao kako smatra da je proces protiv njega montiran, odnosno da je optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine “lažna”.

Prema optužnici, on je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata – generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS-a, i pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije – da zarobe i po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave te zakopaju njihova tijela i na taj ih način unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Najnovije

spot_img