Krizni štab osobama koje dolaze iz ugroženih područja: Ostati kod kuće, pratiti simptome

Preporučujemo

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je, s ciljem blagovremenog i tačnog informisanja što većeg broja građana u vezi sa situacijom oko korona virusa, otvorio profile na društvenim mrežama.

Na zvaničnom profilu na Facebooku Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva navodi preporuke za strane državljane sa privremenim i stalnim boravkom u Bosni i Hercegovini (BiH) i BiH državljane, koji dolaze u BiH, a u zadnjih 14 dana su boravili u ugroženom području, računajući od dana ulaska u BiH.

“Ukoliko se osjećate dobro i nemate simptome respiratorne bolesti (bolesti disajnih organa), možete putovati direktno prema vašoj kući ili hotelu. Kada stignete kući ili u hotel morate ograničiti aktivnosti izvan vašeg doma/hotela – ostati kod kuće/u hotelu. Potrebno je redovno se javljati nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo”, navedeno je iz Kriznog štaba.

Potrebno je, istakli su, redovno pratiti simptome: povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, druge rane simptome bolesti kao što su groznica, grlobolja, bolovi u mišićima.

“Ne ići na posao, u školu/univerzitet, javna mjesta, ne koristiti javni prijevoz i taksi. Izdvojiti se od ostalih ukućana, izbjegavati zajedničke prostorije i nositi medicinsku masku u slučaju kretanja u tim prostorijama i u prisustvu ukućana. Izbjegavati primati posjete. Redovno čistite i dezinficirajte površine u kupatilu i toaletu. Često i temeljito prati ruke vodom i sapunom 20 sekundi. Kao alternativa, može se koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. U slučaju pojave simptoma, odmah kontaktirati odgovornu osobu nadležnog kantonalnog zavoda za javno zdravstvo”, navedeno je iz Kriznog štaba.

Ukoliko se pojave simptomi, nosite medicinsku masku. Ukoliko se ne pojave simptomi unutar 14 dana od zadnjeg izlaganja, osoba se ne smatra više pod rizikom od pojave COVID-19.

Najnovije

spot_img