Imenovan novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Preporučujemo

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici imenovao je novi saziv Vijeća ministara BiH kojim predsjedava Zoran Tegeltija iz SNSD-a.
Za ovu odluku glasalo je 29 zastupnika, protiv ih je bilo osam,dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Novi ministri u Vijeću ministara BiH ubrzo nakon toga su položili svečane zakletve.
Ministri su se obavezali da će savjesno obavljati povjerene dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana. Zakletve su položili i zamjenici ministara u Vijeću ministara BiH.

Tako su danas nakon više od godinu od dana od održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora državni parlamentarci napokon imenovali novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Imenovanje je uslijedilo nakon što je Predsjedništvo BiH imenovalo, a Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH 5. decembra 2019. godine potvrdio imenovanje Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Na današnjoj sjednici zastupnici su potvrdili imenovanje Bisere Turković (SDA) za ministricu vanjskih poslova BiH, Staše Košarca (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vjekoslava Bevande (HDZ) za ministra finansija i trezora BiH, Vojina Mitrovića (SNSD) za ministra komunikacija i prometa BiH, Ankice Gudeljević (HDZ) za ministricu civilnih poslova BiH, Josipa Grubeše (HDZ) za ministra pravde BiH, Fahrudina Radončića (SBB) za ministra sigurnosti BiH i Sifeta Podžića (DF) za ministra odbrane BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas nije imenovao ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH s obzirom na to da su tek danas završene sigurnosne provjere za Mlađena Božovića koji je kandidat za ovu funkciju.

Također, nije potvrđeno ni imenovanje zamjenika Vladimira Mijatovića za zamjenika ministra sigurnosti BiH koji je prošao sigurnosne provjere, ali je u rezultatima provjera nevedeno kako se ne može potvrditi autentičnost njegove diplome.

Imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i zamjenika ministra sigurnosti BiH, bit će izvršeno na nekoj od narednih sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Državni zakonodavci danas su imenovali Josipa Brkića (HDZ) za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, Ljiljanu Lovrić (HSS) za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Hazima Rančića (SDA) za zamjenika ministra finansija i terzora BiH, Nedžada Brankovića (SDA) za zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH, Sinišu Ilića (Ujedinjena Srpska) za zamjenika ministra civilnih poslova BiH, Nezira Pivića (SDA) za zamjenika ministra pravde BiH, Dževada Mahmutovića (SDA) za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Miju Krešića (HDZ) za zamjenika ministra odbrane BiH i Mirka Okolića (SNSD) za zamjenika ministra odbrane BiH.

Također, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i ministar finansija i terzora BiH Vjekoslav Bevanda imenovani su za zamjenike predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Prije imenovanja zasjedala je Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koja je dala preporuku Zastupničkom domu PSBiH da imenuje kandidate na pozicije ministara i zamjenika ministara u državnoj vladi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija ranije je izjavio da će prioritet njegovog rada biti ekonomija te da će politička pitanja rješevati Predsjedništvo BiH i lideri političkih stranaka, a ne Vijeće ministara BiH.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img