Građani TK mogli bi ostati bez lijekova

Preporučujemo

Građani u Tuzlanskom kantonu (TK) od Nove godine neće moći dobiti lijekove sa esencijalne liste, ako ne budu ispunjeni zahtjevi apotekara.

Oni poručuju da sa Kantonalnim zavodom zdravstvenog osiguranja neće potpisati ugovor, ukoliko ne bude postignut dogovor o povećanju cijene usluge za izdavanje lijekova sa esencijalne liste.

Apotekari u Tuzlanskom kantonu od Kantonalne vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja traže povećanje cijene usluge za izdavanje lijekova sa esencijalne liste. Umjesto sadašnje 1 KM po receptu za ovu uslugu, apotekari traže da im ta usluga bude plaćena najmanje 1,50 KM bez PDV-a, dodajući da imaju najmanju proviziju za ovu uslugu u Bosni i Hercegovini.

“Nismo potpisali novi ugovor sa Zavodom, i jasno stojimo pri tome da ga nećemo potpisati ako ne dodje do ispunjenja našeg zahtjeva, a to je da bude cijena 1,50 KM po receptu. Najveći argument je što imamo i najniže plate u Federaciji BiH, kao zdavstveni radnici, koji smo jako bitni u zdravstvenom lancu i želimo jednostavno da se ta situacija promijeni. Jako smo nezadovoljni”, kazala je Lejla Berbić, Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona.

Skupština Tuzlanskog kantona je ove sedmice usvojila Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i u skladu s ovom odlukom, cijena usluga za apotekare je ostala ista. Ministrica zdravlja uvjerena je kako još ima prostora za dogovor sa farmaceutskom Komorom.

“Vjerujem da ćemo uspjeti naći zajedničko rješenje, kako da i mi njima izađemo u susret, ali da i oni ipak shvate kakva je finansijska situacija, koliko se može uraditi”, kazala je Dijana Čolić, ministrica zdravlja Tuzlanskog kantona.

Ministrica, ipak, priznaje kako u projekciji bužeta kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja nema “dovoljno prostora” da se udovolji zahtjevu apotekara i da bi realnija cijena koju bi Zavod mogao plaćati apotekama po receptu bila 1,20 KM.

Apotekari su ovu ponudu već odbili u ranijim pregovorima, a bez potpisanog ugovora između apoteka i Zavoda građani poslije Nove godine neće moći dobiti svoje lijekove u apotekama.

Ako ipak prihvati udovoljiti zahtjevu apotekara, kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja će morati osigurati dodatnih 1,7 miliona KM u 2020. godini. Apotekari, takođe, traže i da se rok plaćanja za izdate lijekove sa sadašnja dva mjeseca skrati na mjesec dana.

Najnovije

spot_img