Godišnjica smrti: Bosna je u vrijeme Tvrtka I doživjela politički i ekonomski...

Godišnjica smrti: Bosna je u vrijeme Tvrtka I doživjela politički i ekonomski procvat

52
0
PODIJELI

Za vrijeme njegove vladavine granice naše domovine prostirale su se na susjedne zemlje, a Bosna je doživjela politički, ekonomski i kulturni procvat.

 

Stjepan Tvrtko I Kotromanić je rođen oko 1338. godine kao sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić. Na bosansko prijestolje je došao kao petnaestogodišnji dječak 1353. godine, a Bosnom je kao ban vladao do 1377. godine kada je uzeo titulu kralja.

 

Ostat će upamćen i po tome što je bio prvi vladar Bosne koji je krenuo u protivnapad na susjedne zemlje nakon što je Bosna godinama bila meta njihovih napada. U svojim je osvajanjima Tvrko I je bio više nego uspješan.

 

Pohod na Crnu Goru okončao je osvajanjima teritorija sve do Kotora. Potom se okrenuo prema Srbiji i stigao do Sjenice u današnjem Sandžaku. U Milima se krunisao kao kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju.

 

Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka najvećim vladarem u historiji srednjovjekovne Bosne.

 

Tada se razvijaju bosanski gradovi, trgovina i rudarstvo, te se kuje prvi zlatni novac na južnoslavenskim prostorima. Na tom novcu se prvi put javlja i heraldički simbol ljiljana koji će postati znakom bosanskih kraljeva.

Bosanska vojska je na molbu srpskog kneza Lazara učestvovala u Kosovskoj bitki i izborila pobjedu nad turskom vojskom na lijevom krilu te se u domovinu vratila sa neznatnim gubicima.

 

Nakon toga se Tvrtko I okrenuo osvajanjem hrvatskih teritorija gdje je napredovao sve do Novigrada, a pod njegovom vlašću su bili svi dalmatinski otoci i gradovi osim Zadra i Dubrovnika.

 

Kralj Tvrtko I Kotromanić je iznenada umro 10. marta 1391. godine, a na njegovo mjesto došao je njegov rođak Stjepan Dabiša. Tvrtko I je bio sahranjen u Crkvi sv. Nikole u naselju Mile.