Epidemija gripe zahvatila BiH!

Preporučujemo

Iz nadležnog federalnog zavoda i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske potvrdili su da je ove sedmice broj oboljelih znatno povećan te da je zabilježena srednja aktivnost bolesti sličnih gripi, odnosno da je gripa uzela maha.

U stručnoj terminologiji, niska aktivnost gripe znači da se prijavljuju pojedinačni slučajevi, dok srednji intenzitet aktivnosti virusa znači pojavu znatno većeg broja oboljelih te se kvalificira kao pojava epidemije.

Veliki zamah 

Zabrinjavajuće je upozorenje da puni zamah oboljelih od virusa sezonske gripe, koji čak može biti smrtonosan, tek počinje!

Kako je za „Avaz“ potvrđeno, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH do jučer je prijavljen ukupno 21 laboratorijski potvrđen slučaj virusa tipa A.

– Registriran je trend rasta broja oboljelih u odnosu na prošlu sedmicu. Od ukupnog broja laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe, od 21 oboljelog, kod 13 slučajeva potvrđen je podtip H3N2, a osam podtip H1N1 – potvrdili su nam iz Zavoda.

Naglašeno je da je soj virusa H1N1 bio odgovoran za pandemiju gripe koja je izbila 2009/2010. godine.

– H1N1 od tada cirkulira svake godine i smatra se sezonskim sojem koji uzrokuje sezonsku gripu. Zaštita protiv ovog soja obuhvaćena je sezonskim vakcinama protiv gripe – kažu iz Zavoda.

No, kada je riječ o zaštiti, građani se moraju pobrinuti sami za sebe. U BiH je ove godine nabavljeno tek 56.510 doza, što je bilo dovoljno za vakcinaciju dva posto stanovništva. U Federaciji se u domovima zdravlja troše posljednje doze besplatnog cjepiva, a u RS ih više nema.

Kod ovog tipa gripe antibiotici ne djeluju, pa građani koji se žele zaštititi mogu vakcinu kupiti u apotekama po cijeni od 21 do 23 KM.

 Opsadno stanje

S epidemijom gripe bori se i susjedna Hrvatska, gdje je jučer u bolnicama proglašeno vanredno stanje. Tamošnji mediji pišu da jaka epidemija, poput ove koja trenutno hara, nije zabilježena cijelo desetljeće.

Na Kliniku za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ u Zagrebu, naime, jučer su primljena četiri pacijenta s teškim upalama pluća i svi su na respiratorima.

Da je stanje alarmantno i u BiH, potvrdili su nam u domovima zdravlja koje smo kontaktirali, kazavši da, osim sezonske gripe, imaju veliki priliv pacijenata s teškom upalom pluća.

 U BiH 1, Hrvatskoj 14, Srbiji 2 smrtna slučaja! 

U Federaciji BiH do sada je prijavljen jedan smrtni slučaj koji su u zeničkoj bolnici povezali s gripom. No, stanje u Hrvatskoj dosta je gore. Kako je izvijestio Večernji list, od 1. decembra do jučer umrlo je 14 pacijenta od gripe. U Srbiji su do sada zabilježena dva smrtna slučaja.

(RTV GLAS DRINE/DNEVNI AVAZ)

Najnovije

spot_img