Dvanaest zastupnika u Tuzli traži smjenu ministra policije

Preporučujemo

Dvanaest zastupnika u Skupšini Tuzlanskog kantona predsjedniku ovog zakonodavnog tijela uputilo je zahtjev za sazivanje hitne sjednice za smjenu kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića.
Zastupnici u Skupštini TK Dževad Hadžić, Azra Okić, Mirela Memić, Jakub Suljkanović, Azra Rahmanović, Jasmina Lugavić, Alen Karić, Sead Gazibegović, Amila Hodžić, Slađan Ilić, Selim Bešlagić i Vedrana Petrović danas su predsjedniku ovog zakonodavnog tijela Žarku Vujoviću uputili zahtjev za sazivanje hitne sjednice u petak, 24. januara ove godine u 14 sati, sa prijedlogom jedne tačke dnevnog reda.

Ona se odnosi na smjenu ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejmana Brkića iz stranke Socijaldemokrati BiH, zbog, kako je navedeno u obrazloženju, procesa politizacije policije koji do sada nije viđen u ovom kantonu.

“Navedena politizacija se, po našem mišljenju, manifestuje kroz ranije najavljene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima TK čiji je predlagač isključivo ministar Brkić, a kojom bi se omogućila direktna politička kontrola nad policijom, što je nedopustivo i suprotno stavovima OHR-a i Američke ambasade”, navedeno je u obrazloženju zahtjeva.

Dalje, smjenu ministra Brkića traže i zbog, kako su istaknuli, paušalnog i neutemeljenog načina ocjenjivanja aktuelnog direktora Uprave policije Dževada Kormana, kojim je od Brkića ocijenjen najlošijom ocjenom bez ikakvog stvarno i činjenično zasnovanog razloga, što, tvrde oni, implicira na to da se očigledno radi o politički zasnovanom motivu za njegovu smjenu.

“Sporni postupak u vezi s imenovanjem članova Nezavisnog odbora je također jedan od razloga za podnošenje zahtjeva za sazivanje sjednice Skupštine TK, a koji, po našem mišljenju, ima direktne veze sa politikom politizacije policije, čija je personifikacija aktuelni ministar Brkić. Iz ovih razloga smatramo da je ministar Brkić diskreditovan te da nije dostojan da obnaša funkciju ministra unutrašnjih poslova TK”, kaže se u obrazloženju.

U slučaju da predsjednik Skupštine TK odbije sazvati sjednicu, 12 zastupnika traži da to učini jedan od njegova dva zamjenika, a ako to i oni odbiju, sjednicu će sazvati ovlašteni predstavnik spomenutih potpisnika zahtjeva.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img