Danas u Parlamentu imenovanje novog Vijeća ministara BiH

Preporučujemo

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je predviđeno potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, zakazana za danas.
Prije Predstavničkog doma, zasjedaće Komisija za pripremu Vijeća ministara BiH. Sjednica ove komisije zakazana je u 9 sati, a na dnevnom redu je razmatranje podobnosti i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je da je do petka završena provjera za osam kandidata za ministre, te 10 kandidata za njihove zamjenike. Danas bi trebale biti okončane provjere za Vladimira Mijatovića, kandidata Socijalističke partije za zamjenika ministra sigurnosti BiH.

Kandidate za ministre su Vojin Mitrović (SNSD) – ministar transporta i komunikacija BiH, Staša Košarac (SNSD) – ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, Vjekoslav Bevanda (HDZ) – ministar finansija BiH, Ankica Gudeljević (HDZ) – ministrica civilnih poslova BiH, Josip Grubeša (HDZ) – ministar pravde BiH, Draško Aćimović (DNS) – ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fahrudin Radončić (SBB) – ministar sigurnosti BiH, Bisera Turković (SDA) – ministrica vanjskih poslova BiH, Sifet Podžić (DF) – ministar odbrane BiH.

Odluka o njihovom imenovanju upućena je Komisiji za izbor Vijeća ministara te se očekuje da će danas biti obavljen njihov izbor u Predstavničkom domu.
Parlamentarne skupštine BiH i time formiran novi saziv Vijeća ministara BiH nakon izbora u oktobru prošle godine.

Najnovije

spot_img