Danas je Svjetski dan vjerskih sloboda

Preporučujemo

Svjetski dan vjerskih sloboda obilježava se 15. januara i prilika je da se ponovo naglasi značaj tolerancije, kao snažnog uporišta prevladavanja nacionalne, vjerske i svih drugih vidova netrpeljivosti u našem društvu.

U povodu 15. januara, Svjetskog dana vjerskih sloboda ombudsmani BiH Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić pozivaju na poštivanje sloboda, različitosti, tolerancije i dijalog i na izgradnju društva u kojem svaki pojedinac ili grupa imaju mjesto i osjećaju se uključeni.

Ombudsmani ističu da je Bosna i Hercegovina obavezna da osigura svim građanima vjerska prava i slobode bez diskriminacije, po bilo kome osnovu.

“U Općoj deklaraciji o ljudskim pravima navodi se da ‘svako ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere, to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugim, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem bogoslužjem i obredima’. Svjetski dan vjerskih sloboda prilika je za podsjećanje na milione ljudi koji su stradali zbog svojih vjerskih uvjerenja, ali i onih koji su stradali jer nisu imali vjerska uvjerenja. U multietničkoj Bosni i Hercegovini promoviranje tolerancije, kao snažnog uporišta prevladavanja nacionalne, vjerske i svih drugih vidova netrpeljivosti, nema alternativu”.

Bosna i Hercegovina je osigurala kontinuitet pravnog lica Katoličkoj crkvi, Islamskoj zajednici u BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Jevrejskoj zajednici BiH, kao i ostalim crkvama i vjerskim zajednicama kojima je priznato svojstvo pravnog lica i garantira im pravo da slobodno uređuju vlastitu organizaciju, uz puno poštivanje prava na slobodu savjesti i vjere.

Najnovije

spot_img