Danas je Svjetski dan nepušenja

Preporučujemo

Pod sloganom “Pušenje i bolesti srca”, danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan nepušenja.

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije, ovogodišnji dan bez duhanskog dima fokusira se na značaj i posljedice nastanka bolesti srca, uzrokovanih konzumacijom duhanskih proizvoda.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u saradnji sa Udruženjem “Progresivni razvoj organizacija i individua, Partnerstvom za javno zdravlje i drugim partnerskim nevladinim organizacijama, svake godine nizom aktivnosti obilježava ovaj dan.

Na trgu ispred BBI centra u Sarajevu bit će održan festival “Klima bez dima”, na kojem će se stručnjaci i volonteri družiti sa građanima.

Podjelom promotivnog materijala, davanjem procjena rizika od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i savjeta za prestanak pušenja, bit će ukazano na važnost okoliša bez dima, kao i na rizik po zdravlje stanovništva usljed konzumiranja cigareta i izloženosti duhanskom dimu.

Inicijativa “Klima bez dima” pokrenuta je u okviru projekta “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini”, koji podržava Vlada Švicarske, a provodi Svjetska banka u Bosni i Hercegovini.

Inicijativa se provodi u saradnji sa Udruženjem “Progresivni razvoj organizacija i individua – PROI”, s ciljem promocije ambijenta bez duhanskog dima u ugostiteljskim objektima.

Najnovije

spot_img