Danas dodjela menšure Huseinu ef. Kavazoviću

Danas dodjela menšure Huseinu ef. Kavazoviću

49
0
PODIJELI

 

Menšuru, svečani dokument kojim se potvrđuje da je određena osoba legalno imenovana i da je kao takva ovlaštena da u smislu šerijatskog prava daje slična ovlaštenja podređenim vjerskim službenicima, četrnaestom reisu-l-ulemi ef. Kavazoviću uručit će dosadašnji reis ef. Cerić, muftija ljubljanski Nedžad Grabus, Muamer ef. Zukorlić, muftija IZ u Srbiji, profesor šerijatskog prava dr. Fikret Karčić, predsjednik Udruženja ilmije Mensur ef. Pašalić i predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić.

Ef. Softić tokom jučerašnje konferencije za novinare kazao je da je IZBiH nakon 20 godina jedne osobe na funkciji došla do trenutka kada će dobiti novog vrhovnog vjerskog poglavara.

 

– Izbor novog reisa jedno je od najvažnijih pitanja unutar IZBiH, osim Ustava, koji je pred nama i koji treba da se donese. Kroz ovaj proces izašli smo ojačani. Ef. Kavazović sa 240 osvojenih glasova, koliko mu je izborno tijelo na tajnom glasanju dodijelilo, potvrdio je jedinstvo zajednice – kazao je Softić.

 

On je naglasio da je procedura pri izboru reisa provedena na jedinstven način u svijetu.

 

– Kroz proces izbora reisa poslali smo i ostalim institucijama u BiH poruku na koji se način može dostojanstveno proći kroz cijeli ovaj period i doći do nečega što će društvo ojačati – kazao je Softić te zahvalio ostalim kandidatima koji su učestvovali u izbornom procesu.

 

Predaja menšure ef. Kavazoviću bit će upriličena u prisustvu velikog broja zvanica iz cijelog islamskog svijeta, kazao je Muharem ef. Hasanbegović, predsjednik Organizacionog odbora za pripremu ceremonije, te dodao da je prisustvo potvrdilo više od 800 gostiju.

 

– Gosti su članovi izbornog tijela IZ, sabornici iz BiH, mešihata Slovenije, Hrvatske i Sandžaka, kao i IZ dijaspore. Očekujemo ugledne ličnosti iz bh. javnog, kulturnog i privrednog života, predstavnike diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u BiH. Dodjeli će prisustvovati i crkveni velikodostojnici iz BiH i okruženja. Pozvali smo i velikodostojnike islamskih zemalja, kao što su Malezija, Katar, Kuvajt, Turska, Saudijska Arabija, Iran te predstavnika iz Moskve – govori Hasanbegović.