Dan nezavisnosti u Podrinju: “Vladari dolaze i odlaze, a samo je Bosna i Hercegovina trajna kategorija”

Preporučujemo

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bratuncu i Potočarima.

Obilježavanje je najprije upriličeno u Memorijalnom centru Veljaci u centru Bratunca, gdje su ukopane žrtve zločina iz 1992. godine. U okviru programa je pročitan referat o važnosti Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a potom je položeno cvijeće i odata počast žrtvama.

Program je upriličen i u Memorijalnom centru Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida iz jula 1995. godine.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednik Salkić je naglasio da je referendum iz 1992. godine označio prekretnicu u historiji naše zemlje, jer su građani svih nacionalnosti izabrali put slobode i nezavisnosti.

– Uprkos činjenici da je cijeli civilizirani svijet priznao nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, velikosrpska politika je organizovala i izvršila agresiju na našu domovinu. Uslijedio je progon Bošnjaka, masovna ubistva, silovanja, rušenja, paljenja, formiranje logora, a kao najveću posljedicu velikosrpskog projekta, danas vidimo hiljade mezara i nišana u Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Prijedoru, ali i širom bh. entiteta RS. Zato, danas, u ovim podrinjskim mjestima, mi smo ponosni i tužni. Ponosni smo na činjenicu da smo sačuvali i odbranili našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, čiju nezavisnost danas slavimo, a tužni smo jer danas sa nama nisu naši najmiliji, koji su ubijeni tokom agresije i genocida – kazao je Salkić.

Ipak, kako je dodao, Bosna i Hercegovina je pobijedila.

– Historija nas uči da vladari dolaze i odlaze, a da je jedino Bosna i Hercegovina čvrsta i trajna kategorija. Tako će ostati i stoljećima poslije nas. Mi vjerujemo da, uprkos svemu, Bosna i Hercegovina mora biti i ostati suverena i cjelovita zemlja, u kojoj će svi građani na svakom pedlju imati jednaka prava i mogućnosti. To je naš cilj koji je utemeljen na evropskim vrijednostima i pozivamo sve građane da zajedno gradimo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu – dodao je podpredsjednik RS-a.

Salkić je naglasio kako smatra da ovaj put nema alternativu.

– U zabludi su svi oni koji misle da se ova zemlja može podijeliti, jer svi mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu, to nikada nećemo dozvoliti. Nikada nećemo dozvoliti da naše Podrinje, dijelovi Hercegovine, Krajine, Semberije i drugi krajevi, a posebno mjesta gdje se nalaze naši domovi i mezari naših šehida, budu izvan Bosne i Hercegovine – kazao je danas Salkić.

Počast žrtvama genocida odali su i položili vijence na kamen temeljac u mezarju članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici općine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, bošnjački zastupnici u NSRS i delegati u Vijeću naroda RS-a, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica, i građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

– Ovdje smo da se sjetimo svih onih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovini. Poručujemo da je Bosna i Hercegovina preživjela, a 1. mart je jedan od temelja naše domovine – rekao je zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović istakla je da joj je čast biti danas u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

– Vrlo je značajno da odavdje, gdje je hiljade nišana, kažemo da nismo zaboravili one koji su dali svoje živote za odbranu i nezavisnost Bosne i Hercegovine, nismo zaboravili žrtve genocida. Upravo naš dolazak ovdje i obilježavanje Dana nezavisnosti na ovom mjestu je poruka da ne smijemo zaboraviti, ali isto tako da ćemo u ime ovih nišana truditi se i boriti se da gradimo prosperitenije društvo za naše buduće generacije – rekla je Mahmutbegović.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR)

Najnovije

spot_img