Čavić: Formirati “Poskok” za borbu protiv korupcije

Čavić: Formirati “Poskok” za borbu protiv korupcije

55
0
PODIJELI
Dragan Čavić

Izborna platforma Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Republici Srpskoj predviđa formiranje posebnog odjeljenja za sprečavanje korupcije i organizovanog kriminala – Poskok, izjavio je predsjednik ove partije Dragan Čavić.

“Odjeljenje Poskok treba formirati pri Ministarstvu pravde Republike Srpske, a bilo bi spona tužilaštva i policije”, istakao je Čavić na današnjoj konferenciji za novinare u Šipovu, nakon Prve stranačke konvencije i sjednice Glavnog odbora NDP-a.

Čavić je rekao da bi ovi stručni timovi u saradnji Evropskom komisijom bili u stanju da otkriju i zadokumentuju krivično dijelo, uz neoborive dokaze na osnovu kojih tužilaštvo može podići optužnicu, a sud izreći pravosnažnu mjeru.

On je naveo da se u praksi u Srpskoj pokazalo da postoji ključni problem u provođenju istraga i da se često dešava da nema dovoljno dokaza da bi nekom ko je uhvaćen u krivičnom dijelu bila izrečena presuda, jer je na vješt način izbjegnuto prikupljanje dokaza.

Čavić je istakao da, čim se utvrdi da je neko počinio krivično dijelo, automatski, prema Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim dijelom, slijedi provjera visine njegove imovine u odnosu na težinu počinjenog prestupa.

On je rekao da izborna platforma NDP-a, usvojena nakon javne rasprave proteklih mjeseci širom Srpske, sadrži prioritete ove stranke u oblasti zapošljavanja, ekonomije, poreske politike, boračke i zdravstvene zaštite, te usvajanje zakona o sukobu interesa.

Čavić je naveo da je Izvršni odbor NDP-a utvrdio konačan prijedlog kandidatskih listi za Narodnu skupštinu Republike Srpske gdje na izbore izlazi samostalno, te kandidata za koalicionu kandidatsku listu za Predstavnički dom parlamenta BiH, gdje NDP zajedno sa PDP-om izlazi na listi pod nazivom “PDP-NDP”.

On je istakao da je NDP danas usvojio izborni slogan, osnovna grafička rješenja i rješenja spotova, te poručio da se ova partija ozbiljno priprema za predstojeće izbore na kojima namjerava da ostvari što bolji rezultat.