Bosno i Hercegovino, sretan ti Dan državnosti!

Bosno i Hercegovino, sretan ti Dan državnosti!

84
0
PODIJELI

 

Podsjetimo, 25. novembra 1943. godine, u Mrkonjić – Gradu, na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH je priznata kao ravnopravna republika unutar jugoslovenske federacije. Potvrđene su njene  historijske granice koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.. Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH. 

 

”Odluke ZAVNOBiH-a su trajni dokument u kojem je vraćena državnost poslije 480 godina, potvrđena sloboda i ravnopravnost naroda i to je onaj trajni dokument koji treba da živi u srcima svih građana”, rekao je  prof.dr. Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

 

Značaj ovog datuma ogleda se u tome što je ovim aktima istovremeno  izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

 

”Narod je bio politički subjekt. Kao suveren narod donio je odluku da BiH ne bude ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego da bude država ravnopravnih naroda“, istakao je Hasanović.

 

Međutim, jedan od najznačajnijih datuma u istoriji BiH i ove godine se ne obilježava u cijeloj državi. Republika Srpska ne priznaje ovaj praznik, dovodeći u pitanje suverenitet države.

 

”BiH je jedinstvena država, međunarodno priznata i ja se nadam da će doći vrijeme kada će ovaj praznik obilježavati se na cijelom prostoru BiH”.

 

Odluka na zasjedanju ZAVNOBiH-a prije 69 godina omogućila je ravnopravnost svih građana. Iako je ovaj datum od velikog značaja za sva tri naroda koji žive na prostoru BiH, i danas se dovodi u pitanje suverenitet države. Neizvjesno je šta će vrijeme donijeti, hoće li se nekad obilježavati na prostoru cijele BiH, ali jedno je sigurno. Ovaj praznik je je predstavljao i predstavljat će sjećanje na datum izgradnje temelja moderne Bosne i Hercegovine.

 

Kolektiv Glasa Drine svim Bosnacima i Hercegivcima čestita Dan državnosti jedine nam domoivne.