Bivši logoraši odali počast ubijenim u logoru Batković

Bivši logoraši odali počast ubijenim u logoru Batković

87
0
PODIJELI

Oko dvije stotine bivših logoraša pristiglih iz svih krajeva BiH posjetili su jučer poljoprivredno dobro u selu Batković pored Bijeljine, gdje je za vrijeme agresije na BiH bio koncentracioni logor Batković.

Povod njihove posjete je dvadesetogodišnjica stradanja 19 logoraša, koji u martu 1993. godine iz Batkovića odvedeni na prisilni rad na Majevicu, gdje su pobijeni ili stradali od borbenih dejstava.

 

Pristigli iz Sanskog Mosta, Prijedora, Ključa, Brčkog, Tuzle, Koraja, Bijeljine i Janje, nekadašnji logoraši položili su cvijeće i vijence za sve ubijene logoraše, a prigodne govore održali su predstavnici logoraša koji su preživjeli sve strahote Batkovića, ali i drugih logora u RS. Nakon Batkovića, logoraši su posjetili mezarja u Bijeljini, gdje su mnogi od ubijenih bili sahranjeni pod NN oznakama, a kasnije ekshumirani i identificirani.

 

Skup je protekao bez incidenata, uz mjere obezbjeđenja od strane pripadnika Centra javne bezbjednosti. Domaćin delegacijama logoraša bilo je Udruženje logoraša Bijeljina i Janja, a suorganizator Helsinški odbor za ljudska prava u RS.