BiH prijeti nova epidemija morbila

Preporučujemo

Naša zemlja po broju oboljelih od morbila tokom ove godine našla se u rangu s afričkim zemljama, Gruzijom, Ukrajinom, Kazahstanom, Indijom, kao i pojedinim zemljama Latinske Amerike. Pokazuju to posljednji podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koji upozoravaju da je, između ostalog, u svijetu napravljen korak unazad kada je riječ o naporima u borbi protiv morbila.

Kolektivni imunitet

Tokom ove godine u BiH je registrirano 1.400 oboljelih, a bila su i dva smrtna slučaja. Epidemiolozi pojašnjavaju da su oko 60 posto slučajeva bile osobe mlađe od deset godina, te da je 99 posto oboljelih bilo nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano.

Epidemiolog Aida Pitić iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kazala je za „Avaz“ da se broj nevakcinisanih svake godine povećava te da to bude razlog javljanja bolesti u epidemijskoj formi.

– Epidemiolozi neprestano naglašavaju potrebu postizanja 95 posto vakcinisanja djece u svim dobnim grupama, što će omogućiti kolektivni imunitet kao zaštitu ukupne populacije. U 2019. godini postotak vakcinisanja djece MRP vakcinom je povećan u mjesecima kada se javio epidemijski skok pojave ove bolesti, ali nakon nekoliko mjeseci taj postotak je ponovno smanjen – kazala je Pitić.

Posljednji podaci

Pojašnjava da se očekuje ponovno javljanje ove bolesti u epidemijskom obliku, ali, kako kaže, možda ne iduće godine, ali u nekim narednim godinama sigurno, u slučaju da se vakcinacija ne bude provodila u predviđenim postocima.

Kada se napravi paralela između BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana, najgora situacije je u Sjevernoj Makedoniji, a odmah potom u našoj zemlji. U Makedoniji je, prema posljednjim podacima, ove godine oboljelo 2.000 osoba, a četiri su umrle. U Crnoj Gori nije bilo oboljelih, dok ih je u Srbiji i Kosovu bilo oko 15.

Stevanović: Još nema 95 posto vakcinisanih

Doktor Dragan Stevanović za „Avaz“ je kazao da su ovakvi rezultati posljedica nevakcinisanja djece i početnička greška u nabavci vakcina.

– Obuhvat je bio katastrofalan. Poslije angažovanja vlasti u KS obuhvat se popeo na oko 90 posto vakcinisanih. Međutim, to još nije standard koji obezbjeđuje zaštitu, a za to je potrebno oko 95 posto. Potrebno je dosta više edukacije i preventivnog djelovanja – kazao je Stevanović.

Najnovije

spot_img