Beograd: Suđenje u predmetu Srebrenica odloženo za 19. juli

Beograd: Suđenje u predmetu Srebrenica odloženo za 19. juli

96
0
PODIJELI

Nastavak suđenja osmerici bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u selu Kravica, kod Bratunca, a u predmetu Srebrenica odložen je danas za 19. juli zbog bolesti jednog od optuženih Alekse Golijanina, javlja Anadolu Agency (AA).

Optuženi Aleksa Golijanin je operisan, rekao je njegov advokat Goran Petronijević koji je dostavio sudu medicinsku dokumentaciju.

Kao što je na prethodnom ročištu 31. maja najavila predsjedavajuća sudskog veća sudija Mirjana Ilić danas i sutra, 14. juna trebalo je da budu saslušani svjedoci 301, 302 i 303 uz primjenu mjera zaštite identiteta – modifikovani glas i skriveno lice.

Zbog izostanka optuženog i sutrašnje ročište je odloženo za 19. i 21. jul. Zaštićeni svjedoci 301 i 302 bit će saslušani 19. jula, dok će zaštićeni svjedok 303 biti saslušan 21. jula.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Okrivljeni Milidragović bio je komandir drugog voda prve čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, dok su Batinica, Dačević, Miletić, Petrović i Parović bili pripadnici tog voda, a Golijanin i Vasić pripadnici prvog voda prve čete Centra Jahorina. Svi oni brane se sa slobode.

Oni se terete da su sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske ispred i oko hangara Kravica u kojem je u tom trenutku bio zatvoren veliki broj civilma 14. jula 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Među žrtvama koje su likvidirane u hangaru do sada je identifikovano više od 1.300 civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnim grobnicama Glogova jedan i dva i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Civili su, prema optužnici, ubijeni tako što su okrivljeni u njih pucali kroz otvore hangara iz automatskog naoružanja i ubacujući ručne granate. U optužnici su redom nabrojana imena svih 1.313 identifikovanih žrtava.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine, a optuženi koji se brane sa slobode odbacili su navode optužnice.