BiH pristupila zajednici zemalja za zaštitu i očuvanje ribljeg fonda

Preporučujemo

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisao je danas, u prisustvu zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldouna Sinnoa, Maltešku MedFish4Ever Ministarsku deklaraciju o budućnosti ribarstva u Mediteranu, čime je Bosna i Hercegovina postala dio zajednice zemalja snažno opredjeljenih za očuvanje ribljeg fonda i zaštite životne sredine.

Deklaracija, koja je u organizaciji Evropske komisije prošle godine usvojena na Malti i koju su potpisali nadležni ministri iz zemalja Mediterana i evropski komesar za pomorska pitanja i ribarstvo, predstavlja važan korak u osiguranju održive budućnosti ribljeg fonda Mediterana i zaštite ekoloških i ekonomskih resursa u regionu.

– Riječ je o snažnom političkom opredjeljenju za osiguranje efikasnog djelovanja na nacionalnom i regionalnom nivou, a njenim usvajanjem Bosna i Hercegovina pokazuje svoju spremnost i interes za zaštitu i održivo upravljanje akvakulturom i ribljim fondom. BiH raspolaže velikim potencijalom, ali i velikim interesom za razvoj proizvodnje ribe i akvakulture, te će ova deklaracija pomoći u održivom razvoju ove grane privrede – poručio je Šarović.

Potpisivanje ove deklaracije predstavlja još jedan doprinos ispunjenju međunarodnih obaveza EU-a, u okviru ciljeva održivog razvoja, a također će omogućiti i pristup značajnim fondovima EU za očuvanje i održivi razvoj ribljeg fonda, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Najnovije

spot_img