BiH dobila 96.000 doza Moderninih vakcina koje nam je donirala Amerika

Preporučujemo

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu dopremljeno je 96.000 doza vakcina protiv koronavirusa proizvođača Moderna, a koje su donirale Sjedinjene Američke Države.

Pomoćnik ministra u Sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dušan Kojić je prilikom uručivanja vakcina ocijenio da nijedna država nije mogla predvidjeti da će se desiti zdravstvena kriza poput pandemije koronavirusa.

Napomenuo je da je vakcina najučinkovitije sredstvo u borbi protiv pandemije te da je do sada Bosni i Hercegovini isporučeno više od 3.600.000 doza vakcina. Ponovo je apelovao da se stanovništvo vakciniše.

Zamjenica šefa misije Ambasade SAD-a Deborah Mennuti je naglasila da je ova donacija dio američkog globalnog napora protiv pandemije te izraz prijateljstva s Bosnom i Hercegovinom.

Smatra da su Sjedinjene Američke Države i ranije pokazale jasnu opredijeljenost da pomognu Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije. Podsjetila je da je njena država u prošloj godini bila najveći donator vakcina kroz globalni mehanizam COVAX te najavila da će i ove godine donirati dvije milijarde doza vakcina državama širom svijeta.

Istakla je da je u SAD-u iskorišteno 219 miliona doza Modernine vakcine koja je ocijenjena kao sigurna i učinkovita. Kako je kazala Mennuti, Bosna i Hercegovina nije sama u borbi protiv koronavirusa.

Podsjećamo, Francuska je Bosni i Hercegovini prošle sedmice donirala 117.000 doza vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img