Avdičević i ostali negirali krivicu za navodne zločine na području Teočaka

Preporučujemo

Optuženi Dževad Avdičević, Ahmed Hadžajlić i Izet Ikanović negirali su krivicu za navodne zločine nad ratnim zarobljenicima na području Teočaka počinjene tokom 1993. godine, dok optuženi Muharem Efendić zbog zdravstvenih razloga nije pristupio ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Avdičević zvani Babak, Hadžajlić i Ikanović zvani Kratelj izjasnili su se da nisu krivi po optužnici Državnog tužilaštva, koja je potvrđena 05. januara ove godine. Davorin Jukić, sudija za prethodno saslušanje, kazao je da optuženi Efendić nije bio u mogućnosti da pristupi ročištu zbog operativnog zahvata.

Dodao je da će Sud stupiti u kontakt s njegovim braniocem kako bi naknadno zakazali ročište za njegovo izjašnjenje o krivnji. Kako je naveo, Sud prije njegovog izjašnjenja neće upućivati predmet Sudskom vijeću.

Avdičević je optužen u svojstvu komandanta Prve teočanske brigade “HM” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Efendić u svojstvu komandanta Četvrte operativne grupe Kalesija Drugog korpusa ABiH, Hadžajlić u svojstvu komandanta isturenog komandnog mjesta (IKM-3) Teočak Drugog korpusa ABiH, a Ikanović u svojstvu komandira voda Vojne policije (VP) pri Prvoj teočanskoj brigadi “HM” ABiH.

Prema optužnici Državnog tužilaštva, Avdičević, Hadžajlić, Efendić i Ikanović su, nezakonito i protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, onemogućili pripadnicima VRS-a status ratnih zarobljenika i evidentiranje u zvaničnim evidencijama, te počinili i omogućili drugima da ih zlostavljaju i nanose teške tjelesne i duševne ozljede.

“Da bi nakon toga, protivno Ženevskim konvencijama, organizirali ‘prijeki sud’ i javno strijeljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika, čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina, skrivali tijelo jednog od ubijenih i onemogućili razmjenu posmrtnih ostataka”, navodi Tužilaštvo BiH.

(RTV Glas Drine/detektor.ba)

Najnovije

spot_img