Austrija na listi meta Islamske države

Austrija na listi meta Islamske države

851
0
PODIJELI

Nakon pretnji Islamske države Velikoj Britaniji, Njemačkoj i SAD i Austrija je dospjela na listu meta ove terorističke organizacije, pošto su njemačke vlasti otkrile austrijskog džihadistu Mohameda Mahmuda, koji je preko Tvitera pozvao na “klanje nevjernika” u Austriji.

Prethodno su austrijske vlasti polazile od toga da postoji samo “povećana apstraktna opasnost” od terorizma, ali se sada situacija konkretizovala i zaoštrila.

Nadležne vlasti pretpostavljaju da se u rukovodećim redovima Islamske države nalaze i dva Austrijanca.
I šef Službe za osiguranje ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) je nedavno ukazao da bi i Austrija mogla biti cilj napada.

Prijetnju Mahmuda austrijske vlasti su shvatile veoma ozbiljno, jer je ovaj Bečlija u najvišem rukovodećem krugu Islamske države.

On je proveo četiri godine zatvoru u Beču, jer je pokuša da austrijsku vladu ucenjuje u ime Al kaide.
Nakon “odležane” kazne 2011. je u Njemačkoj osnovao jednu salafističku organizaciju i potom se otisnuo u Egipat.

Prilikom pokušaja ilegalnog prelaska u Siriju uhapšen je u Turskoj, ali je pušten iz pritvora nakon što je Ankara izvršila razmjenu sa Islamskom državom za turske taoce.

U terorističkom uporištu Raka on važi za vodećeg ideologom Islamske države.

Beč, prema ocjeni eksperata, ima poseban značaj, jer je sjedište međunarodnih organizacija.
Da bi se spriječili teroristički napadi svakodnevno je 1.500 policajaca na dužnosti, što je za jednu trećinu više nego uobičajeno.

“Kolege nisu 24 časa na ulicama, ali ukoliko bi došlo do incidenta sa terorističkom pozadinom za tri minuta bi na licu mjesta bile obučene jedinice”, kazao je portparol policije Roman Haslinger.

Ambasade, škole, kao i sve medijske ustanove su intenzivno obezbjeđene, dodaje on, ukazujući da je isto tako i sa važnim infrastrukturnim objektima, vjerskim ustanovama.