Aja Sofija danas otvara vrata za vjernike: Džuma-namaz klanjat će se nakon 86 godina

Preporučujemo

Džamija Aja Sofija, spremna je da danas otvori svoja vrata za molitve, prvi put u 86 godina i to džuma-namazom, rekao je guverner Istanbula Ali Jerlikaja (Yerlikaya), javlja Anadolija.

Na konferenciji za medije održanoj jučer Jerlikaja je kazao kako svi s velikim entuzijazmom čekaju da prisustvuju molitvi. 

Osvrnuvši se na mjere poduzete na sprečavanju širenja koronavirusa, Jerlikaja je rekao da je za vjernike osigurano pet zona na otvorenom.

Ulazak na ove prostore počet će u 10 sati po lokalnom vremenu.- Ulasci na područja predviđena za molitvu bit će podvrgnuti sigurnosnoj provjeri na 11 kontrolnih tačaka – rekao je Jerlikaya.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze, vjernicima koji dolaze u Aja Sofiju savjetovao rečeno je da ponesu svoje maske i sedžade.

Aja Sofija je među najpopularnijim turističkim destinacijama u Turskoj, kako za domaće tako i za strane turiste. Godine 1985, kada je imala status muzeja, Aja Sofija je uvrštena na UNESCO-vu listu Svjetske baštine.  

Kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula 2020. poništio odluku tadašnjih vlasti iz 1934. kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, čime je utrt put da ponovo, nakon 86 godina postane džamija.

Domaćim i stranim posjetiocima bit će omogućen besplatan ulazak u Aja Sofiju.

Najnovije

spot_img