Agius: Pravosnažna presuda Ratku Mladiću do kraja 2020.

Preporučujemo

Pravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću biće pred haškim sudom izrečena do kraja 2020. godine, najavio je Carmel Agius, predsjednik sudskog Mehanizma u Hagu, u redovnom polugodišnjem izvještaju Savjetu bezbednosti UN u New Yorku.

Haški tribunal je generala Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca, 1991-95.Mladićeva odbrana uložila je žalbu na tu presudu.

Haško tužilaštvo žalilo se na to što je general Mladić prvostepenom presudom oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Očekuje se da će pred apelacionom većem u Hagu najranije idućeg proljeća biti održana usmena rasprava o žalbama.

Usmenom raspravom biće okončan žalbeni postupak, a sudije će zatim vijećati o pravosnažnoj presudi.

Predsjednik Mehanizma Agius je u New Yorku najavio i da će ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju biti okončano prvostepenom presudom do kraja iduće godine.

Optuženi i tužioci imaće pravo da na tu presudu zatim ulože žalbe.

Stanišić (69) bivši načelnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije i Simatović (69), operativac te službe, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Muslimana 1991-95.

Ponovljeni proces počeo je u ljeto 2017, a trenutno je toku izvođenje dokaza odbrane drugooptuženog Simatovića.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. oslobodio Stanišića i Simatovića po svim tačkama optužnice, ali je žalbeno vijeće 2015. poništilo tu presudu i naložilo novo suđenje.

Glavni tužilac suda u Hagu Serge Brammertz danas je pred Savjetom bezbednosti ponovo osudio negiranje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca širom bivše Jugoslavije.

Brammerts je naglasio da političari u regionu “ne pridobijaju glasove birača obećanjem pomirenja ili izgradnjom mostova ka drugim zajednicama”.

“Umjesto toga, političari vjeruju da će pobijediti na izborima negiranjem zlodjela i veličanjem odgovornih. Neki promovišu revizionističku verziju istorije, dok drugi pokušavaju da dobiju glasove odavanjem počasti, umjesto osudom, ratnih zločinaca”, upozorio je Brammertz pred Savjetom bezbjednosti UN.

Najnovije

spot_img